SVJETSKO PRVENSTVO: Hrvatska uvjerljivo pobijedila Kamerun i ostala u igri za četvrtfinale

Foto: Jozo Čabraja / Kolektiff Images

Hrvatska ženska seniorska rukometna reprezentacija uvjerljivo je pobijedila Kamerun 24:15 u 2. kolu Glavne skupne 1, odnosno druge faze natjecanja na Svjetskom prvenstvu u Goteborgu i ostala u igri za četvrtfinale.

Dva potpuno različita poluvremena odigrala je naša reprezentacija. Prvo poput rapsodije, drugo jako loše. U ponedjeljak nas čeka susret odluke protiv Mađarske, objavio je HRS.

HRVATSKA: L. Bešen 14/29, T. Pijević  -/-, P. Posavec 1/3, S. Šenvald 3/3, S. Posavec 2/2, Ć. Mičijević 2/7, D. Milosavljević 2/3, L. Kalaus 0/1, D. Kalaus Žulj 1/3, K. Ježić 2/3, L. Burić 3/5, M. Brkić 2/5, T. Barišić 2/4, K. Birtić 1/2, V. Blažević 3/5, K. Prkačin 0/3, izbornik: Ivica Obrvan   

KAMERUN: I. Mben Bediang 6/23, M. P. Balana 9/16, S. M. Nnomo 0/3, B. Attisso 1/1, G. Feudji Vengou 2/3, A. M. Mandop 0/2, M. T Byalo -/-, L. Ateba Engadi 7/15, S. Kognyuy -/-, CH. Voulania 0/1, V. N. Pokop 1/1, I. Haoua -/-, P. Ebanga Baboga 3/8, V. Nchouapouougnigni 1/9, izbornik: Bertin Njantou Tabeth

Susret protiv Kameruna, gdje su našoj reprezentaciji bili važni bodovi, hrvatski izbornik odlučio je odigrati s dvije promjene u sastavu. Na tribinu je poslao dva krila, Andreu Šimaru i Nikolinu Zadravec da malo predahnu, a u sastav uvrstio Larissu Kalus i Klaru Birtić. Tako smo utakmicu protiv afričke reprezentacije odigrali s po jednim krilom na svakoj strani. Lijevo je bila Paula Posavec, a desno Lara Burić.

Hrvatska je počela u sastavu: Lucija Bešen na vratima, Paula Posavec i Lara Burić na krilima te Katarina Ježić na crti. Na vanjskim pozicijama na početku su bile Ćamila Mičijević, Valentina Blažević i Dejana Milosavljević. Tri napada na početku susreta naša reprezentacija nije iskoristila, ali na svu sreću Kamerun to nije naplatio. Prvi su pogodak tako naše rukometašice postigle tek u petoj minuti. A onda se otvorilo i za manje od 90 sekundi stigla su još tri pogotka pa je Hrvatska u sedmoj minuti već vodila 4:1.

Kamerun je već u prvih osam minuta napravio četiri tehničke pogreške i vrlo vjerojatno shvatio da će protiv naše vrlo pokretljive i agresivne obrane imati težak dan. To je natjeralo njihovog izbornika da na ulasku u devetu minutu zatraži time-out.

Naša prednost nastavila je rasti. U 14. minuti tako smo imali 8:1, ili osam postignutih  pogodaka u nizu. Kako se u međuvremenu na našim vratima probudila Lucija Bešen, Kamerun se doista našao pred zidom. Punih 20 minuta nisu postigle pogodak. Hrvatska je za to vrijeme dala 14 pogodaka za redom. Ni oni s najdužim pamćenjem sličnog primjera na svjetskim prvenstvima vjerojatno se ne sjećaju.

Bez obzira na brojne promjene koje je naš izbornik napravio u drugoj četvrtini, u ritmu igre ništa se nije promijenilo. Doduše, primili smo do kraja prvoga dijela šest pogodaka, ali je golema razlika od 12 pogodaka ipak ostala (18:6). Hrvatska je bila na 60, a Kamerun 29 posto realizacije. Sedam obrana imala je Lucija Bešen.

S potpuno novom postavom na početku drugoga dijela, naše su rukometašice dopustile Kamerunu da se razmaše i u manje od osma minuta postigne pet pogodaka. Stoga je izbornik morao reagirati minutom predaha, da ih upozori i primiri. Uz sve to, Kamerun je promijenio igru u obrani. Tina Barišić dobila je flaster i bila je uglavnom stalno izolirana na pola igrališta.

Sredinom poluvremena ipak su naše djevojke primirile probuđene ambicije Kameruna i ponovno se vratile na deset razlike (22:12). Ono što nije bilo dobro u igri naše reprezentacije je broj tehničkih pogrešaka koji je stalno rastao. Na kraju ih je bilo 14. Uz sve to, proslavile su Marie-Paulu Balanu na kamerunskim vratima. Ona je sama u drugom dijelu obranila devet lopti. A kako je Isabelle Mbeng Bediang u prvom dijelu imala šest, može se reći da su kamerunske vratarke bila sjajne. Hrvatska je u 20 minuta nastavka postigla samo četiri pogotka.

Srećom, umor je stigao i Kamerun. Ni one nisu punih deset minuta ništa pogodile pa je deset razlike bilo i na ulasku u posljednjih osam minuta (22:12). Završilo je 24:15. Hrvatska je u drugom dijelu postigla samo šest pogodaka i jedino što treba pamtiti iz toga susreta su bodovi, odnosno da se nitko nije ozlijedio. Lucija Bešen bila je sjajna i skupila 14 obrana. Po tri pogotka postigle su Sara Šenvald, Lara Burić i Valentina Blažević. Najbolja u kamerunskim redovima bila je Laeticia Petronie Ateba Engadi sa sedam pogodaka.