Svjetski poznati kipar postaje počasni građanin Drniša

Svjetski poznati kipar postaje počasni građanin Drniša
Ante Dabro | Foto: Unimedia

Ususret ovogodišnjem Danu grada Drniša, blagdanu Sv. Roka, odlukom o dodjeli javnih priznanja u 2020., Grad Drniš je iskazao počast svojim zaslužnim građanima.

Među onima koji će dobiti priznanje Grada Drniša je i australsko-hrvatski kipar svjetskoga glasa Ante Dabro.

Dabru je predložila Unimedia – udruga za promicanje audiovizualne i scenske kulture, a vodstvo Grada Drniša je prepoznalo značaj australsko-hrvatskog umjetnika i njegov doprinos ugledu i promicanju Drniša i Hrvatske.

Ovo visoko priznanje Anti Dabri, rođenom u Čavoglavama, mjestu na području grada Drniša, te stipendistu Grada Drniša, dodijeljeno je za sve njegove umjetničke dosege koje je ostvario u svom dugogodišnjem umjetničkom radu.

Ante Dabro već pedeset godina živi i radi u Canberri, glavnom gradu Australije, i tamo je ostvario svoja najznačajnija djela. Svojim umjetničkim radom utjecao je na prepoznatljivost kulturnog identiteta Australije, ali ujedno je i veliki ponos i predstavnik svoga rodnog kraja i Republike Hrvatske.

Dabro je već primio odličja predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za svoj rad, koji je ujedno i velika poveznica dviju zemalja. Za očekivati je da će afirmacija njegova djela u domovini pridonijeti budućem razvoju kulturnih i svih drugih veza Hrvatske i Australije.

Ante Dabro australski je kipar svjetskoga glasa koji je vrhunac svoje umjetničke afirmacije ostvario je u Australiji, gdje mu se nalaze i njegova najznačajnija djela kao što su:
– Royal Australian Navy Memorial, Canberra – Sailors and Ships – Interaction and Interdependence (Mornari i brodovi – interakcija i međuovisnost) iz 1986. godine, otkrila ga je kraljica Elizabeta II. (3. ožujka 1986. godine na 75. obljetnicu Kraljevske australske mornarice);
– Susanne, Dancer, The Bathers – četiri bronze na vodi, 2005. Camberra
– Genesis – brončana statua, 2009. Camberra

Svjetski poznati kipar postaje počasni građanin Drniša
Foto: Unimedia

Ante Dabro se također afirmirao u društvenom životu Australije te je postao značajan član zajednice, uvažen u najvišim političkim, sveučilišnim i društvenim krugovima. Uz općepoznata umjetnička ostvarenja, značajna je i njegova sveučilišna karijera, u kojoj je bio cijenjeni profesor u Canberri. Marljivo učeći nove naraštaje umjetnika, afirmirao se i tijekom svog rada u Kyotu, Japan, gdje je zbog što bolje komunikacije sa studentima naučio i japanski jezik.

Njegov životni put je fascinantan, a krenuo je iz malog sela u Dalmatinskoj zagori, s planine Svilaje, iz Čavoglava pokraj Drniša. Od njegovog prvog kontakta s umjetničkim izričajem u crkvi Sv. Ilije, preko umjetničke škole u Spitu, teškog rada i samofinanciranja te stipendije Grada Drniša, koja mu je olakšala školovanje, suradnje s poznatim hrvatskim kiparom Dušanom Džamonjom, studiranja u klasi profesora Antuna Augustinčića, jednog od najvećih hrvatskih kipara, pa do svjetske afirmacije.

Jedan je od rijetkih koji je imao osobne kontakte s velikanima poput Ivana Meštrovića i Henryja Moora, po mnogima najvećim kiparima 20. stoljeća.

Danas je Ante Dabro umjetnik koji svojim djelima promiče australsku kulturu, ali i hrvatsko porijeklo, a naša velika želja je da dodatnom afirmacijom njegovog djela još pridonesemo razvoju kulturnih i svih drugih odnosa naših dviju zemalja.

Udruga Unimedia počela je sa snimanjem biografsko-dokumentarnog Genesis filma o Anti Dabri, no snimanje je trenutno u zastoju zbog krize s virusom Covid 19, ali će se nastaviti kad se situacija smiri i omoguće putovanja u Australiju.

Do sada su snimljene scene u Čavoglavima i u Firenci, gdje je Dabrina vječna umjetnička inspiracija. Slijede još snimanja u Canberri, Zagrebu, Splitu te još jednom u Čavoglavima. U projektu sudjeluje i Dabrin službeni biograf, australski povjesničar umjetnosti Peter Read s The Australian National Univeritya.

Svjetski poznati kipar postaje počasni građanin Drniša
Ante Dabro s filmskom ekipom na snimanju u Čavoglavima | Foto: Unimedia

Hrvatska premijera filma planira se u Zagrebu, a svjetska u glavnom australskom gradu. Film će se prikazivati na nacionalnim tv postajama u Hrvatskoj, EU i Australiji te na svjetskim distribucijskim platformama (kao što su: Arte, Netflix…)

Osnovne informacije o filmu: naslov: Genesis, scenarij: Nikola Mihaljević, savjetnik na scenariju Peter Read, režija: Dario Bajurin, autorska glazba: Frano Đurović, jezik: engleski, hrvatski, format: igrano-dokumentarni, trajanje: 50+ min, tehnika snimanja: 8K, video montaža i post produkcija: Opis film, producent: Unimedia (partneri: Likovna akademija u Zagrebu, Univerzitet Canberra…)

Pogledajte službeni trailer dokumentarnog filma Genessis: