Svijeće u spomen na 22. obljetnicu stradanja Vukovara

U spomen na 22. obljetnicu stradanja Vukovara večeras su duž cijele zagrebačke Ulice grada Vukovara zapaljene svijeće, kao i na platou kod Hrvatske bratske zajednice u obliku križa i imena grada heroja, a održan je prigodni komemorativni program uz jedinstvenu poruku “Zapamtite Vukovar!

svijece-za-vukovar
Iz Vukovara je u Zagreb stiglo i svjetlo mira koje je u lampašu položeno na vrhu stupa usred križa formiranog svijećama, koje su zapalili učenici Prirodoslovne škole Vladimira Preloga i podigli transparent s porukom “I reći ću vam samo još jednu stvar, zapamtite Vukovar!” prema stihu iz pjesme Vladmira Kočiša Zeca koji ju je i otpjevao okupljenima.

Pridružili su im se brojni građani paleći svijeće, odavanjem počasti minutom šutnje, uz zvuke mirozova te u molitvi.

Okupljenima se u ime organizatora skupa obratio ratni veteran 148. brigade HV-a Boris Vukadinović, koji je istaknuo kako se prisjećamo žrtve i stradanja Vukovara i njegovih građana i svih onih koji su ga branili od velikosrpske agresije. Među njima oko 1.300 poginulih i oko 4.000 ranjenih te brojnih nestalih i zatočenih u logorima.

Duž Ulica grada Vukovara i Ulicom hrvatske bratske zajednice prošla je, uz policijsku pratnju, i kolona motociklista s hrvatskim obilježjima.

Komemoracija je održana u organizaciji Kluba veterana trnjanske 148. brigade HV-a, a sudjelovale su postrojbe Hrvatske vojske, policije, kadeti Hrvatskog vojnog učilišta, vatrogasne postrojbe i mnoge druge.

Među brojnim okupljenima bio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je potvrdio sutrašnji dolazak u Vukovar.