SVEČANOST U OPĆINI RAKOVEC: U središtu mjesta otvoren novoizgrađeni kružni tok

SVEČANOST U OPĆINI RAKOVEC: U središtu mjesta otvoren novoizgrađeni kružni tok
Foto: Zagrebačka županija

U mjestu Rakovcu, u Zagrebačkoj županiji,na spoju dviju županijskih cesta sagrađen je, a danas i svečano otvoren kružni tok.

Uz gradnju kružnog toka, proširena je i cesta uz groblje, izvedena oborinska odvodnja, sagrađeno parkiralište i nogostup. Investicija je vrijedna 1,63 milijuna kuna, od čega je Županijska uprava za ceste osigurala 1,42 milijuna, a Općina 213.000 kuna.

“Za nas je ovo veliki projekt! Njime je reguliran sve veći promet na cesti prema Mlaki, a istovremeno je postignuto ‘smirivanje’ prometa u samom centru Rakovca. To nam je važno zbog svih sudionika u prometu, ponajprije djece”, rekla je načelnica Brankica Benc. Istovremeno s gradnjom kružnog toka, dodala je, postavljena je i nova ograda na mjesnom groblju. Radove je sufinancirala Županija.

“Zahvala županu što podupire projekte u našoj općini! Sve ono što je dosad realizirano – od asfaltiranih cesta, uređenih društvenih domova, plinofikacije, gradnje vodovoda, ‘povrata’ osmogodišnjeg obrazovanja…, potvrđuje da je osnivanje općine Rakovec, prije 25 godina, bilo opravdano”, rekla je Benc.

Župan Stjepan Kožić je rekao da, osim što povećava sigurnost u prometu, kružni tok daje i novu vizuru središtu Rakovca.

“Postojanje malih općina izuzetno je bitno za njihove žitelje, nisam siguran da bi se bez općina ovakvi projekti mogli realizirati”, rekao je. Još jednom je naglasio da stanje lokalnih i županijskih cesta nije dobro.

“Način financiranja ŽUC-a ne omogućava realizaciju značajnijih i kvalitetnijih projekata. Glavni izvor prihoda županijskih uprava za ceste – naknada koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila, nije se mijenjala od 2002. godine. Tražimo resorno ministarstvo da se odnos prema županijskim upravama za ceste popravi, da bude kvalitetniji. Bit ćemo uporni u tome”, rekao je Stjepan Kožić.