SVEČANOST U KONČARU: Prvi iz serije od šest niskopodnih tramvaja isporučen naručitelju iz Latvije

Foto: Zagreb.hr

Postignut je veliki korak i za tvrtku Končar i za gospodarstvo cijele Hrvatske, rekao je danas gradonačelnik Milan Bandić prilikom isporuke prvog od šest niskopodnih tramvaja proizvedenih u radionici Končar – Električna vozila d.d., a za naručitelja Liepajas tramvajs iz Latvije.

Predsjednik Uprave Končar – Električna vozila Josip Ninić je istaknuo da je Ugovor predvidio i mogućnost naknadnog ugovaranja još do osam tramvaja istog tipa, te da je u kolovozu 2020. potpisan još jedan ugovor za isporuku daljnjih šest tramvaja, a očekuju i još jedan ugovor za preostala dva tramvaja financirana iz istog izvora.

Foto: Zagreb.hr

“Tramvaj je opremljen upravljivim hidro-pneumatskim sustavom ogibljenja, što omogućuje i podešavanje visine poda ovisno o stanju na pruzi. Vozilo je klimatizirano, opremljeno videonadzorom i sustavom informiranja putnika te je 100% niskopodno – bez stepenica na ulazu i s ravnim podom čitavom dužinom”, rekao je predsjednik Uprave Ninić.

Gradonačelnik Milan Bandić je istaknuo da je na njegovu inicijativu, a u suradnji s nositeljem konzorcija Končarom, te partnerima Đurom Đakovićem i Gredeljem, 2005. godine pokrenuta procedura izgradnje 142 niskopodna tramvaja vrste TMK 2200 što je do 2010. i realizirano.

“Najavili smo izgradnju dodatnih 60 niskopodnih tramvaja za potrebe zagrebačkog javnog prijevoza, a kako bi u Zagrebu uštedjeli do 30% energije na tramvajskom prijevozu. Nadam se da ćemo uskoro postići dogovor na razini Vlade, Grada i uprave Končara kako bismo pokrenuli i taj postupak”, najavio je gradonačelnik, te dodao “Današnji ispraćaj novog niskopodnog tramvaja za Latviju pobjeda je Končara, Grada Zagreba i Republike Hrvatske.”

Foto: Zagreb.hr

“Ovo je prvi put da naši tramvaju idu izvan Hrvatske, i to na tržište Europske unije. Zahvaljujem svim suradnicima na ovom hvalevrijednom projektu”, rekao je gradonačelnik izrazivši zadovoljstvo uspješno obavljenim poslom.

“Niskopodni tramvaj i svi njegovi važni podsustavi rezultat su vlastitog razvoja u kojem su sudjelovala brojna društva Grupe Končar. Ovom ugovoru prethodila je isporuka 142 niskopodna tramvaja za grad Zagreb ukupne vrijednosti preko 250 milijuna eura koju su KONČAR – Električna vozila, kao voditelj konzorcija Crotram, isporučili Gradu Zagrebu i ZET-u. Zahvaljujući njihovoj podršci stvorene su pretpostavke za iskorak na zahtjevno europsko tržište s hrvatskim visoko tehnološkim proizvodom”, izjavio je Ivan Bahun, zamjenik predsjednika Uprave Končara i predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Končar – Električnih vozila.