Svečano obilježena 33. obljetnica ustrojavanja 2. gardijske brigade “Gromovi”

Foto: MORH / F. Klen

U Dugoj Resi danas je obilježena 33. obljetnice ustrojavanja 2. gardijske brigade “Gromovi”. U obilježavanju godišnjice sudjelovali su predsjednik Republike Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid.

Tom prilikom predsjednik Milanović je istaknuo važnost sjećanja na herojska djela pripadnika 2. gardijske brigade, objavio je Ured predsjednika.

“O povijesti treba govoriti zbog sebe, ne zbog drugih. Okrenuti se budućnosti – da, ali ne možemo pobjeći od posljedica onoga što smo rekli i onoga što se događalo. Na nama je da o povijesti Hrvatske i, naravno, povijesti 2. gardijske brigade pričamo ono što mi vidimo kao istinu, što smatramo potrebnim ponavljati i što je pitanje časti i ponosa”, naglasio je.

U svom govoru, Predsjednik Republike je posebno istaknuo 205 poginulih pripadnika brigade koji su svoje živote dali za slobodu Hrvatske. Također, podsjetio je na ključnu ulogu “Gromova” tijekom Domovinskog rata.

“Vaša brigada bila je tamo gdje je bilo najteže. Ovo je brigada koja ima čast i zadovoljstvo da je sadašnji načelnik Glavnog stožera general-pukovnik Tihomir Kundid bio njezin borac i branitelj te da je svoj cijeli vojni vijek proveo kao gardist. Od 33 godine on je 29 godina bio u vojsci – pravi vojnik. Ova brigada branila je Hrvatsku na Banovini kada je tamo bilo najteže i najneizvjesnije. Oslobađala ju je i u Oluji tamo gdje je bilo najteže”, istaknuo je.

Milanović je istaknuo da su hrvatske brigade sudjelovale i u oslobađanju Bosne i Hercegovine, što je doprinijelo stvaranju uvjeta za mir u Daytonu.

“U kolovozu 1995. godine je rat u Hrvatskoj praktički bio dobiven, sve osim istočne Slavonije je bilo oslobođeno, ali su hrvatske brigade svejedno išle boriti se za slobodu BiH, za slobodu hrvatskog naroda u BiH. Da nije bilo Hrvatske vojske i hrvatskih gardijskih brigada danas bi BiH izgledala drugačije te ne bi bilo mira u Daytonu, niti bi britanski i američki lovci-bombarderi tadašnje neprijatelje, bosanske Srbe i Miloševića, natjerali na mir. To je učinila isključivo Hrvatska vojska. BiH je država i hrvatskog, ali i srpskog i bošnjačkog naroda. Nije dobro kada od tamo dolaze neodgovorne teze o tome za što je hrvatski narod odgovoran, ili nije odgovoran, prije 80 godina. I to dolazi od strane političkog lidera bosanskih Srba Milorada Dodika, s kojim treba razgovarati da bi se našla pametna i korisna rješenja koja svima idu u korist, posebno hrvatskom narodu u BiH kojem se prava zagarantirana Ustavom uskraćuju,“ kazao je Milanović.

Na kraju je poručio kako istinu treba ponavljati. “A istina je da je Hrvatska oslobođena i obranjena voljom svojih ljudi. Da nije bilo tako, hrvatske države ne bi bilo. Naša je država danas stabilna i čvrsta. Smatram da smo postigli dovoljno toga i da moramo razumno pristupiti razgovorima sa svojim susjedima u zaštiti svojih prava i u zaštiti prava koja pripadaju Hrvatima u BiH. Ta prava su u velikoj mjeri simbolička, ali su jako važna. Ta simbolika nas veže kao ljude i drži nas zajedno”, istaknuo je predsjednik Milanović.

Ministar Anušić je u ime Vlade s izaslanstvom položio vijenac i zapalio svijeću kod Spomenika poginulim Gromovima, objavio je MORH.

Tom prigodom, ministar je čestitao pripadnicima 2. gardijske brigade Gromovi 33. obljetnicu osnutka prisjetivši se 205 poginulih i tri nestala pripadnika brigade, koji su dali neizmjeran doprinos za slobodu hrvatskog naroda u svim dijelovima Republike Hrvatske.

“Ime koje nosite ‘Jednom grom – zauvijek grom’ sinonim je snage i hrabrosti koju ste pokazali u oslobodilačkim operacijama u Domovinskom ratu, od Banovine i Korduna, hrvatskog juga gdje ste sudjelovali u deblokadi, grada Dubrovnika, vojno-redarstvenim operacijama Maslenica i Bljesak te završnih operacija Hrvatske vojske u kojima ste dali nemjerljiv doprinos u oslobađanju okupiranih područja”, podsjetio je ministar.

Zelene beretke koje su nosili pripadnici 2. gardijske brigade Gromovi i koje su bile prepoznatljive u Domovinskom ratu danas s ponosom nose njihovi slijednici, pripadnici 2. mehanizirane bojne Gromovi Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Druga gardijska brigada „Gromovi“ ustrojena je 15. svibnja 1991. u vojarni “Trstenik” pokraj Dugog Sela, te su prvotnu popunu brigade činili su pripadnici MUP-a. Njihov ratni put započeo je već početkom lipnja 1991. godine na mostu Mladosti u Zagrebu zaustavljanjem tenkova tadašnje JNA, dok su istovremeno dijelovi postrojbe sudjelovali u borbama kod Ljubova u Lici i Hrvatskom Pounju. Također, sudjelovali su i u obrani Karlovca, Duge Rese i Topuskog, u borbama na Banovini, te su branili Petrinju, Sisak i Komarevo.

Tijekom 1991. godine u “bitci za Farkašić“ oslobađaju značajan dio okupiranog teritorija na desnoj obali rijeke Kupe.

Uz to, “Gromovi“ su sudjelovali i u operacijama deblokade Južnog bojišta (operacija Tigar) te u Bosanskoj Posavini. Dali su i izniman doprinos u operacijama Maslenica, Bljesak i Oluja. Kroz brigadu je prošlo preko 9700 pripadnika, 205 ih je poginulo, pet nestalo, a njih preko 1400 je ranjeno.