Svečano obilježena 140. obljetnice Klinike za psihijatriju Vrapče

Svečano obilježena 140. obljetnice Klinike za psihijatriju Vrapče
Foto: Zagreb.hr

U Klinike za psihijatriju Vrapče danas je, u povodu 140. obljetnice njezina osnutka, održana prigodna svečanost te je otvoren Centar za dnevno-bolničko liječenje, rehabilitaciju i edukaciju.

Centar se nalazi u starom dijelu zgrade, a adaptiran je i obnovljen uz pomoć Grada Zagreba, a otvorili su ga ministar zdravstva Milan Kujundžić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

“Bolnica Vrapče za liječenje psihijatrijskih najtežih slučajeva traje punih 140 godina i prešla je okvire Zagreba i Hrvatske, ona je europska i svjetska institucija”, rekao je gradonačelnik Bandić, obraćajući se prisutnima.

“Profesor Vlado Jukić, koji je upravljao 20 godina ovom bolnicom ostavio je veliki doprinos  i zahvaljujem Upravnom vijeću koje je donijelo odluku da se upravo Zavod za forenziku nazove njegovim imenom. Radio je s puno pažnje i ljubavi, a ovu kliniku u kojoj se nalaze i biblioteka, muzej i kapelica učinio je ujedno i kulturnom institucijom, kazao je gradonačelnik Bandić.  

“Naša klinika danas slavi veliku 140. obljetnicu svog postojanja i rada, a tijekom cijele svoje povijesti klinika je bila i ostala stožerna hrvatska psihijatrijska ustanova. Bolnica Vrapče je najznačajnija i najveća psihijatrijska institucija kroz koju su praktički inaugurirana gotova sva psihijatrijska znanja”, istaknula je ravnateljica Petrana Brečić. 

Naša bolnica u kojoj  dosada liječeno više od 200 000 bolesnika odrađuje svoju najvažniju prvotnu misiju, a to je briga i liječenje duševnih bolesnika te borba za njihova prava”, dodala je ravnateljica.

Zahvalivši Gradu i gradonačelniku na pomoći u obnovi Centra za dnevno bolničko liječenje, rehabilitaciju i edukaciju, ravnateljica je naglasila da će pacijenti od sada moći svoje vanbolničko liječenje provoditi u  ugodnom i lijepom ambijentu.

“U želji da formaliziramo naša sjećanja na bivšeg ravnatelja Vladu Jukića te mu se zahvalimo uz veliko poštovanje i čast što smo imali priliku baštiniti njegovo znanje, odlučili smo da naš Zavod za forenzičku psihijatriju nazovemo njegovim imenom”, Petrana Brečić.  

Svečanost se održala pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, ministra zdravstva Milana Kujundžića te ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak.

Komentari