Sve je spremno za proslavu, u Maksimiru će se poslužiti 60.000 porcija graha

Praznik rada i ove će se godine u Zagrebu obilježiti tradicionalnom sindikalnom povorkom ulicama grada i cjelodnevnim programom u Maksimiru, uz obavezni besplatni grah.

bandic_maksimir
Prvosvibanjska sindikalna povorka krenut će prema maksimirskom parku iz Radničke ceste, i to nakon što se kod kružnog toka snimi milenijska fotografija Šime Strikomana. Sudionici će oblikovati “tri osmice” koje označavaju osam sati rada, osam sati odmora i osam sati sna, simbolično držeći u ruci “crveni karton za Vladu”. Tako će se referirati na izjavu ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića da su “tri osmice mrtve” te optužiti “spregu vlasti i kapitala” da ugrožavaju temeljna radnička prava na plaću, rad i odmor.

Također, očekuje se prigodno obraćanje čelnika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Udruge radničkih sindikata Hrvatske i Matice hrvatskih sindikata.

Prema najavi gradonačelnika Milana Bandića, koji će također nazočiti proslavi u Maksimiru, trebalo bi biti “veselo i bez politike” uz 55 do 60 tisuća besplatnih porcija graha.

Svoj dolazak je najavio i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, a nakon toga će se i na Jarunu susresti s građanima u prigodi proslave Međunarodnog praznika rada.