U subotu štruklijada u Svetom Križu Začretje

struklijadaŠtruklijada 2013. – izbor najboljih zagorskih štrukli i kulinarski show – održat će se u subotu, 11. svibnja 2013. godine od 15,00 sati u Svetom Križu Začretje u Roses Designer Outletu.
Ove godine za titulu najboljih štrukli Zagorja nadmeće se 26 zagorskih restorana, agroturizama, hotela, toplica i pekarnica. Ova jedinstvena manifestacija Krapinsko-zagorske županije u pripremanju štrukli, zagorskog jela koje ima oznaku zaštite nematerijalnog kulturnog dobra, održava se po prvi puta kao samostalna manifestacija.
Natjecanje u pripremanju zagorskih štrukli, za koje već sada postoji mnoštvo receptura, počet će kao kulinarski show u kojem će kuhare Restorana Cateringa Sermage, koji su lani ponijeli titulu pobjednika Štruklijade, na dvoboj u pripremi štrukli izazvati amaterka u kulinarstvu, ovogodišnja dobitnica nagrade izvorno zagorsko i drugoplasirana babica na manifestaciji Babičini kolači, gđa. Vesna Hršak.
U 17,00 biti će izvlačenje dobitnika nagrada za donosioca kupona iz časopisa Vikend van Zagreba:
1. nagrada – let balonom za dvije osobe
2. nagrada – spa degustacijski ručak za dvije osobe, Villa Magdalena, Krapinske Toplice
3. nagrada – ručak ili večera u Restoranu Ribič, Veliko Trgovišće
Od 18 do 23 sata pak imate priliku pokazati koliko ste snalažljivi i u igrama za posjetitelje uloviti jedan od brojnih poklona ili jednostavno uživati u prekrasnim izvedbama brojnih zagorskih KUD-ova i vokalnih skupina.
Također Roses noćni outlet shopping, u subota, 11.05.2013., od 16-23 sata daje dodatni popusti i akcije na već snižene outlet cijene.
Natjecanje se odvija na otvorenom i pred brojnim posjetiteljima, koji će ujedno imati priliku uživati u štruklima i kupiti ih po promotivnoj cijeni.
Tijekom dva tjedna koja prethode Štruklijadi, odnosno u razdoblju 29.4. – 12.5.2013. u 26 ugostiteljskih objekata odvijat će se i promotivna akcija sa popustom od 50% na zagorske štrukle. Popis restorana nalazi se na web stranici www.struklijada.com.hr te u prilogu.
Ocjenjivački sud koji će kušati sve štrukle natjecatelja i iskušanim nepcima presuditi najboljeg čine Branko Čukelj, dopredsjednik hrvatskog Kulinarskog saveza i šef kuhinje hotela Westin, ujedno i predsjednik Ocjenjivačke komisije, zatim Branka Kralj, profesorica u Srednjoj školi Zabok, i Branko Greblički Ventek, vlasnik restorana “Villa Zelenjak” i predsjednik Ceha ugostitelja pri županijskoj Obrtničkoj komori.
Organizatori Štruklijade 2013 su Krapinsko-zagorska županija i Zagorska razvojna agencija, generalni pokrovitelj manifestacije je Privredna banka Zagreb, a manifestaciju još podupiru i sufinanciraju partneri Roses Designer Outlet u Sv. Križu Začretje, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Krapina, Obrtnička komora Krapinsko – zagorske županije i Srednja škola Zabok.
Štruklijada je manifestacija Krapinsko-zagorske županije, koja se održava već petu godine zaredom s ciljem promocije i zaštite tradicionalnog zagorskog jela – zagorskih štrukli. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske dodijelilo je tradicionalnim domaćim štruklima status nematerijalnog kulturnog dobra i upisani su u Registar zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske. Krapinsko-zagorska županija radi i dalje na dobivanju jamstvenog žiga Zagorskih štrukli, te u konačnici zaštiti geografskog porijekla.
Prilog. Popis ugostiteljskih objekata – promotivna akcija
1. Toplice Hotel, Krapinske Toplice
2. Bluesun Hotel Kaj, Marija Bistrica
3. Terme Jezerčica, Donja Stubica
4. Restoran Rody, Gornja Stubica
5. Klet Kozjak, Sveti Križ Začretje
6. Restoran Catering Sermage, Sveti Križ Začretje
7. Lojzekova hiža, Gornja Stubica
8. Majsecov mlin, Donja Stubica
9. Hotel Villa Magdalena, Krapinske Toplice
10. Vinarija Restoran Pansion Vuglec Breg, Škarićevo – Krapina
11. Stara vodenica, Klanjec
12. Villa Zelenjak – Ventek, Kumrovec
13. Seljački turizam Šumak, Zagorska Sela
14. Restoran Pansion Zagi, Oroslavje
15. Seljački turizam Masnec, Zagorska Sela
16. Bistro Pajdaš, Pregrada
17. Hotel & Restaurant SE-MI, Veliko Trgovišće
18. Terme Tuhelj, Tuheljske Toplice
19. Bistro Broz, Klanjec
20. Restoran Zaboky, Zabok
21. Restoran Neandertal Pub, Krapina
22. Pizzeria Mamma mia, Krapina
23. Restoran Kapelščak, Stubičke Toplice
24. Kavana Maksimilijan, Stubičke Toplice
25. Restoran Ribič, Veliko Trgovišće
26. Izletište Stara škola, Sveti Križ Začretje