STRUČNA PROCJENA: Koje zgrade u Zagrebu su najnesigurnije u slučaju potresa

zagreb-panorama-2

Nakon što su snažni potresi pogodili najprije Japan, a onda i Ekvador, veliku pozornost izazvalo je upozorenje jednog američkog seizmologa da bi ovi snažni potresi mogli biti svojevrsna najava da uskoro slijedi katastrofalan potres.

Slijedom toga, u glavama ljudi se odmah počnu rojiti crne misli, svatko razmatra koliko je sigurna njegova zgrada, koliko su sigurne zgrade u kojima su smještene javne institucije…

Temom sigurnosti zgrada javnih institucija u gradu Zagrebu pozabavio se Jutarnji list koji donosi stručnu procjenu građevinskog vještaka Žarka Željka.

Žarko Željko napominje da su općenito svi objekti građeni prije 1966. godine u većoj opasnosti jer se u to vrijeme nisu primjenjivali standardi sigurnosti vezani uz potres.

Ipak, to još ne znači da su sve starije zgrade nesigurne jer su mnoge, premda propisi nisu postojali, sagrađene solidno, a zapravo su najopasniji objekti koji su nestručno pregrađivani, kojima su dodane etaže ili su kod preuređivanja uklanjani nosivi zidovi.

Žarko Željko je dao i konkretne procjene za neke javne zgrade:

Palača pravde – ocjena sigurnosti 1/5
Željeznički kolodvor – ocjena sigurnosti 2/5
Pravni fakultet – ocjena sigurnosti 2/5
Hrvatski sabor – ocjena sigurnosti 2/5
Županijski sud – ocjena sigurnosti 2/5
Ekonomski fakultet – ocjena sigurnosti 3/5
HNK – ocjena sigurnosti 3/5
Pošta u Branimirovoj – ocjena sigurnosti 3/5
Autobusni kolodvor – 4/5

Naknadno se Željko na svom Facebook profilu još jednom osvrnuo na ovu temu. Napisao je:

“Uobičajeno mi novinarska pitanja, snimanja za TV, čak i emisije koje idu uživo ne predstavljaju problem. Ovaj puta je pitanje bilo jednostavano ali sam bio u velikoj nedoumici jer se radi o vrlo kompleksnoj problematici, jednadžbi sa stotinu nepoznanica. Na kraju nisam siguran u svoje ocjene.
Sigurnu potvrdu mojih predviđanja potvrdio bi jedino razorni potres, što ne bih želio čak da sam 100% u pravu.”

Foto: Zagreb.hr