STOŽER OBJAVIO: U petak u ponoć ukida se većina epidemioloških mjera

Foto: Screenshot HRT

Nacionalni stožer civilne zaštite u Banskim dvorima je predstavio plan ublažavanja epidemioloških mjera, a jedna od glavnih novosti da maske više neće biti obvezne nigdje, osim u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi, objavio je HRT.

“Pripremili smo odluke kojima se ukida najveći dio epidemioloških mjera, s time da ostaje obveza korištenja medicinskih maski za neke kategorije. Nekim kategorijama bi se preporučilo korištenje”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Govoreći o korištenju maski, on je rekao: “Osnovna novost je da se pripisuje njezino korištenje samo u okolnostima visokog rizika, a u okolnostima koje su nižeg rizika, daje samo se preporuka nošenja maski. Maske će se morati koristiti obvezno samo u zdravstvenom sustavu, kod djelatnika i pacijenata te kod zaposlenika ustanove socijalne skrbi koji pružaju uslugu smještaja kod starijih osoba i osoba s invaliditetom te posjetiteljima i korisnicima.”

Odluke će biti objavljene u petak u Narodnim novinama, rekao je Božinović, stupit će na snagu sutra u ponoć, odnosno u ponoć između petka na subotu.

“Epidemija i globalna pandemija dolaze u silaznu putanju, možemo sada razgovarati o redukciji mjera”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš dodajući da su sve pomno isplanirali, da su pratili kretanje broja novozaraženih, hospitaliziranih i umrli.

No, dodaje da “opreza nikada dosta” te da će se sve pratiti i kako će se razvijati na jesen.

– Globalna pandemija ipak jenjava, znači li to da je novi virus izgubio mogućnost daljnjih prilagodbi, infektološki kapacitet – vjerujem da jest.

Beroš kaže da se nada da će ukidanje mjera djelovati optimistično na građane.