STOŽER OBJAVIO NOVE MJERE: Zabranjuje se treniranje u zatvorenom, mijenja se režim na granici…

Foto: Screenshot

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite predstavio nove mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa, rekao je Božinović, javlja HRT.

“Stožer je danas donio četiri odluke na nacionalnoj i dvije na regionalnoj razini, na prijedlog županijskih stožera u Šibensko-kninskoj i Splitsko dalmatinskoj”.

Objasnio je kako nove, strože mjere uvode na prijedlog županijskih stožera, što je dobar pristup jer su stožeri po županijama su puno aktivniji i fokusiraniji nego ranije.

“Također, Stožer produžuje primjena za tri odluke do 15. travnja, nije bilo izmjena u radu trgovina, ponovo je uvedena mjera zabrane treniranja u zatvorenim prostorima, osim za vrhunske sportaše, što je bilo do 1. ožujka. Ograničen je rad dječjih igraonica u zatvorenim prostorima”, dodao je.

Božinović je rekao kako je i donesena nova odluka o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska granice.

“Za ulazak u RH priznavat će se brzi antigenski testovi, koje međusobno priznaju države članice EU-a, moći će se ući i s potvrdom o cijepljenju ili potvrdom o preboljenom covidu koja će vrijediti 180 dana, a ne 90 kao ranije, uređen je prijelaz granice zbog turizma, u izuzetke sada spadaju i digitalni nomadi i djeca do sedam godina”, rekao je Božinović.

Što se tiče izmjena u Zagrebu, Božinović je rekao kako je Grad Zagreb je najavio strože mjere koje će tijekom dana razmotriti i vjerojatno odobriti.

Mjere za županije

Mjere za Splitsko-dalmatinsku županiju su obvezno korištenje maski na otvorenom, zabranjena je prodaja alkohola od 20 do 6 sati ujutro, ograničen je rad ugostiteljskim objektima od 6 do 20 sati, radno vrijeme casina je od 8 do 20 sati, obustavljen je rad dječjih igraonica, škole stranih jezika nastavu mogu raditi samo online.

Šibensko-kninska županija donijela iste mjere.

Nove mjere stupaju na snagu u ponoć i traju do 15. travnja.

O prelasku granice

“Ništa od ovih odluka nije uklesano u kamen, tako da, pratit ćemo situaciju sljedećih dana i ako ovaj ritam povećanja bude takav da će iziskivati nove prijedloge (…) , takve nove mjere će biti donesene. Ono što je činjenica, danas imamo jedan ozbiljan skok brojki i ne možemo zanemariti da se i u nas može ponoviti scenarij koji smo vidjeli oko nas, vezano za ovaj već, svi ga nazivaju treći val. Vidjeli smo kako je to naglo išlo u zemljama susjedstva (…), vidimo da je stanje zabrinjavajuće i u Sloveniji, a vidimo i jedan trend koji nije dobar u cijeloj Europi, što tjera njihove vlade i zdravstvene stručnjake da predlažu sve strože mjere”, rekao je Božinović.

Vezano za odluku o prelasku granice, Božinović je rekao da EU predviđa jedan režim koji bi bio tehnološki podržan kroz neko elektroničko rješenje.

“S obzirom na restriktivne mjere u susjedstvu, ne očekujemo povećan ulazak ljudi u Hrvatsku”, dodao je Božinović.

Komentari