Stožer civilne zaštite apelira na građane da se ponašaju odgovorno, posebno su istaknute četiri stvari

Foto: Pixabay

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba uputio je apel u kojem poziva sve građane Grada Zagreba da se bez iznimke pridržavaju odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Posebno skreću pažnju na sljedeće odluke:

1. Odluka o obustavi javnoga prometa (od 21. ožujka 2020)
Ovom Odlukom obustavljaju se sve vrste javnog prijevoza u unutarnjem i međunarodnom cestovnom i željezničkom prometu te javnom gradskom prometu. Iz Odluke je izuzet autotaksi prijevoz.

2. Odluka o stavljanju izvan uporabe dječjih igrališta i otvorenih sportskih igrališta (od 19. ožujka, 2020.)

3. Odluka o načinu održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja (od 20. ožujka 2020.)
Temeljem Odluke pogrebi, posljednji ispraćaji i polaganje urne mogu se odvijati isključivo u najužem krugu obitelji i predstavnika vjerske zajednice, uz zabranu objave podataka na osmrtnicama o mjestu i vremenu održavanja posljednjeg ispraćaja. Obustavlja se i obavljanje glazbenih te usluge dostave cvijeća i svijeća.

4. Odluka o mjerama prilikom sklapanja braka i životnog partnerstva (od 20. ožujka 2020.)
Sklapanje braka u vjerskom ili građanskom obliku, kao i sklapanje životnog partnerstva moguće je samo u najužem krugu obitelji uz prisustvo službene, odnosno vjerske osobe.

Prilikom posljednjih ispraćaja i sklapanja brakova potrebno je poštivati upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a prisutni ne smiju imati povišenu temperaturu niti simptome akutne respiratorne infekcije.

“Pozivamo sve građane Grada Zagreba na beskompromisno poštivanje donesenih odluka”, stoji u ovom apelu koji je medijima dostavio Ured za upravljanje u hitim situacijama.