Sto tisuća posjetitelja vidjelo Picassa u Klovićevim dvorima

picassoIzložbu Remek-djela Muzeja Picasso, otvorenu 23. ožujka u Galeriji Klovićevim dvorima, do danas je vidjelo 100 tisuća posjetitelja. U povodu toga organiziran je doček i proglašenje 100.000. posjetitelja – Slavice Radić iz Splita.

“Jako smo zadovoljni, 24 dana prije zatvaranja izložbe došli smo do broja od 100 tisuća posjetitelja i od prodaje ulaznica zaradili predviđena četiri milijuna kuna. Publika je odlično reagirala na izložbu i drago nam je što smo dokazali kako je moguće realizirati ovako skup i zahtjevan projekt”, rekla je ravnateljica Galerije Klovićevih dvora Marina Viculin.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić istaknula je da zanimanje za tu izložbu, a osobito broj od sto tisuća posjetitelja mjesec dana prije njezina zatvaranja, pokazuje i kolika je potreba publike za vrijednim i kvalitetnim kulturnim zbivanjima.

Izložba “Remek-djela Muzeja Picasso” obuhvaća više od stotinu umjetnikovih djela, od njegovih prvih dviju slika koje je 1895. naslikao kao 14-godišnjak do posljednih. Izložba prati glavna razdoblja Picassova stvaralaštva te različite medije njegova istraživanja likovnog izričaja, a završava autoportretom “Nedjelja”, svojevrsnim hommageom Velazquezu, Rembrandtu i Goyi, koji je umjetnik završio dvije godine prije smrti.

Picassova djela izišla su iz pariškoga muzeja zato što je on 2009. zatvoren zbog obnove.

Izložba je dosad obišla Europu, Bliski istok, Japan, Rusiju, SAD, Tajvan, Australiju, Kanadu i Kinu, a u Zagrebu će gostovati do 7. srpnja. Picassova djela nakon svjetske turneje vratit će se u Nacionalni muzej Picasso, koji čuva najveću javnu zbirku njegovih djela na svijetu, a dosad ju je vidjelo više od 12 milijuna ljudi.