Stiže vodeno čudovište, razina Dunava najviša u zadnjih 500 godina!

Ekstremno veliki vodeni val, za koji stručnjaci kažu da je pravo vodeno čudovište, stvorio se na području Austrije i Njemačke, a tijekom vikenda stići će Dunavom u Hrvatsku.

poplava-02

Takav vodostaj nije zabilježen još od 1501. godine, izjavio je novinarima u Osijeku Zoran Đuroković, voditelj Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda upozoravajući na uzvodni vodostaj Dunava.

Glavni centar za obranu od poplava Hrvatskih voda upozorio je da će prema prognozama u Mađarskoj doći do novog maksimalnog vodostaja, najvišeg ikad zabilježenog na Dunavu, zbog čega se i Hrvatska mora pripremiti za vrlo ozbiljne situacije i ekstremno velik vodeni val koji će ovog vikenda početi ulaziti u zemlju, javlja HRT.

Obilne kiše posljednih su dana pogodile središnju Europu i izazvale velike poplave, a najgore su pogođene Njemačka, Češka i Austrija, u kojima je do sada poginulo najmanje jedanaest osoba.

“Nemamo pravo podcijeniti opasnost jer su uzvodno svi u najvećem stupnju pripravnosti”, izjavio je Zoran Đuroković.

Jutros su proglašene redovite mjere obrane od poplava na Dunavu kod Batine, a za koji dan na tome području proglasit će se i izvanredne mjere obrane od poplave jer se očekuje da će vodostaj kod Batine premašiti 650 cm. Vodostaj Dunava utjecat će na Dravu pa se i kod Osijeka može očekivati uspostava redovitih mjera obrane od poplava i premašivanje vodostaja od 400 cm te razlijevanje Drave na lijevoj obali.

Pripreme su obavljene, sve su tvrtke u stanju pripravnosti. Opskrbili smo se potrebnim materijalom i pričuvama. Nema apsolutne sigurnosti u obrani od poplava i rizik postoji, ali tu smo da ga svedemo na najmanju mjeru, poručio je Đuroković.

Još nema dovoljno podataka o snazi i trajanju vodenoga vala, što ovisi o vodostaju u Slovačkoj, koji u Bratislavi i dalje raste, rekao je, ističući kako se treba pripremiti i za scenarij da će biti na rubu premašivanja maksimalnih vodostaja.

poplava-01