Stiže veliki vodeni val, u Europi poplave odnijele 10 života

Hrvatske vode pripremaju se za veliki vodeni val koji bi ovoga vikenda trebao stići do Hrvatske. Hoće li i Hrvatska biti pogođena poplavama kakve ovih dana muče zemlje srednje Europe, za sada još nije moguće predvidjeti.

poplave

Najgore su poplavama pogođene Njemačka, Češka i Austrija, u kojima je u poplavama do sada poginulo najmanje deset osoba. Diljem Njemačke do sada je evakuirao oko 7000 ljudi. Situacija se ne smiruje; kiša i dalje pada pa se strahuje da će vodostaji rijeka preskočiti rekordne domete iz 2002. godine, piše Index.hr.

Direktno je ugrožen glavni češki grad Prag, iz kojeg je evakuirano oko 2500 ljudi. Ukoliko se Vltava, koja je nabujala do razine kakvu rijetki pamte, izlije iz korita, poplaviti bi mogao cijeli stari dio grada. Zbog poplava u pragu obustavljen je dio javnog prometa, a u ponekim školama se nastava ne održava.

Češki premijer Petr Nečas zbog nabujalih rijeka proglasio je izvanredno stanje za gotovo čitav zapadni dio Češke. Na terenu su vojnici koji pomažu u evakuaciji i mjerama obrane od poplava.

U Austriji su ugroženi gradovi uz Dunav i Inn. Potvrđena je smrt najmanje jedne osobe, ali strahuje se da bi brojka mogla rasti s obzirom da je nekoliko osoba nestalo. Poplave su izazvale i kaos u željezničkom prometu; zbog odrona je iz pruge u Tirolu izletio vlak.

Europska komisija ponudila je financijsku pomoć zemljama pogođenim potresima. Njemačka, Češka i Austrija imat će pravo na pomoć ukoliko nastala šteta bude veća od 0,6 posto njihovog BDP-a ili od tri milijuna eura. Sredstva će im, piše Index.hr, biti isplaćena iz Europskog fonda solidarnosti.