STIŽE OPASNA FRONTA: Meteoalarm za sutra je izdao crveno i narančasto upozorenje!

Foto: DHMZ

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za 21. studenoga 2020. crveno upozorenje za područje Velebitskog kanala te narančasto upozorenje za područje sjevernog Jadrana te cijelu Dalmaciju.

Na području velebitskog kanala izdan je crveni metoalarm gdje se očekuje vrlo jaka, mjestimice olujna bura s najjačim udarima vjetra od 65-165 km/h.

“Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”. upozorava DHMZ-a.

Na području riječke i splitske regije podno Velebita očekuju se mjestimice olujni, osobito podno Biokova i orkanski udari bure sa najjačim udarima vjetra od 110-165 km/h.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

Na području zapadne obale Istre, Kvarnera, Kvarnerića i cijele Dalmacije očekuje se ponegdje olujna bura s najjačim udarima vjetra od 65-110 km/h.

“Budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, stoji u upozorenju.

Komentari