Štete od potresa zabilježene su diljem Zagrebačke županije, nekoliko osoba je ozlijeđeno

Štete od potresa zabilježene su diljem Zagrebačke županije, nekoliko osoba je ozlijeđeno
Foto: Zagrebačka županija

Veliki potres koji je u utorak pogodio područje Siska, Petrinje i Gline, gdje je nažalost odnio ljudske živote i nanio velike materijalne štete, značajno se osjetio i na području cijele Zagrebačke županije.

U popodnevnim i večernjim satima u utorak, 29. prosinca, vrijedni vatrogasci s područja Zagrebačke županije imali su pune ruke posla i preko 197 intervencija na terenu pomažući stradalima od posljedica razornog petrinjskog potresa.

“Najugroženija područja u našoj županiji svakako su općine Pokupsko, Kravarsko, Pisarovina te gradovi Zaprešić, Ivanić-Grad, Jastrebarsko i Velika Gorica, a najčešće se radilo o saniranju stradalih krovišta i dimnjaka kuća”, rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Josip Novosel. Dodao je da je na područje Petrinje upućeno osam vatrogasnih vozila s tridesetak vatrogasaca.

Članovi DVD-a Bistra jučer su intervenirali u Specijalnoj bolnici “Gornja Bistra”, a danas su dronom snimili vanjsko krovište dvorca u kojem se bolnica nalazi kako bi evidentirali oštećenja i stvarno stanje štete.

“Prema podacima kojima u ovom trenutku raspolažemo ozlijeđene su dvije osobe u Kravarskom i nanesena je materijalna šteta, najviše na širem velikogoričkom području te okolnim općinama”, objavljeno je na stranicama Zagrebačke županije.

Općinu Kravarsko zajednički su obišli predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

“Pomoći ćemo, kao što pomažemo uvijek, velike su štete. Puno je malih kuća, sela cijelih oštećeno, a nažalost i ljudi preminulo. Izražavam sućut njihovim obiteljima. To su velike ljudske žrtve. Trebat će puno procjene i popravljanja štete”, rekao je Plenković.

U Kravarskom je najviše oštećena crkva na kojoj se srušio toranj.

“Najvažnije je da su sačuvani životi. Žurne službe su na terenu, postavljaju se šatori, nekoliko obiteljskih kuća je neuporabljivo, a za ljude se osigurava smještaj. Nitko ne smije provesti noć vani i na kiši. Ovo je zaista teška situacija, ali moramo ostati pribrani. Tu smo jedni za druge, kao i za Sisak, Petrinju i Glinu gdje smo poslali pomoć”, rekao je Kožić izrazivši sućut obiteljima preminulih u susjednoj županiji.

Županijski vatrogasci diljem županije imali su preko stotinu intervencija, a uglavnom se radilo o uklanjaju dimnjaka te intervencijama na krovovima. S područja Zagrebačke županije na stradalo područje u Sisak, Petrinju i Glinu upućeno je 27 vatrogasaca sa 7 vozila i opremom.

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije na stradalo područje uputio je 10 timova hitne medicinske pomoći koji iz sisačke bolnice, koja je stradala u potresu, pacijente prevoze u zagrebačke bolnice.

Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije u Pokupskom je postavilo šator te dopremilo deke i grijalice, a timovi su, također otišli u Petrinju i Sisak kako bi pomogli na terenu.