ŠTEDNJA: Tomašević obustavio javne nabave, ali ne sve! Evo na koje nabave se obustava ne odnosi

Tomislav Tomašević
Foto: Screenshot Facebook

Vijest da je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević stopirao javnu nabavu privukla je danas veliku pažnju javnosti, izazvala brojne komentare po portalima i društvenim mrežama.

Tomašević je, naime, gradskim pročelnicima poslao dokument u kojem stoji da se “radi mjera štednje, odnosno smanjenja proračunskih rashoda Grada Zagreba, obavještavaju se sva gradska upravna tijela da se do daljnjega obustavljaju svi postupci javne nabave i postupci jednostavne nabave koji su u tijeku te se neće pokretati novi postupci javne niti jednostavne nabave”.

“Iznimno, provodit će se postupci javne i jednostavne nabave u okviru projekta sufinanciranog sredstvima EU-a ili postoji li opravdani i obrazloženi razlog. U tom je slučaju prije pokretanja postupka nabave potrebno dobiti prethodnu pisanu suglasnost gradonačelnika”, stoji dalje u tom dopisu

Nakon brojnih reakcija, medijima je iz Ureda gradonačelnika upućeno priopćenje u kome se ta odluka dodatno pojašnjava.

Evo što stoji u tom priopćenju:

“U vezi s dopisom gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića od 7. lipnja 2021., kojim se daje uputa o obustavi postupaka javne i jednostavne nabave gradskih upravnih tijela ističemo kako je uputa dana u cilju racionalizacije trošenja sredstava proračuna Grada Zagreba i odnosi se isključivo na gradska upravna tijela, dakle ne na Zagrebački holding d.o.o. i ovisna trgovačka društva, kao niti na ustanove kojima je osnivač Grad Zagreb. Time se ne dovodi u pitanje funkcioniranje komunalnih službi te odgojnih, obrazovnih, zdravstvenih, socijalnih i svih drugih ustanova.
Od obustave su također izuzeti i postupci gradskih upravnih tijela koji su financirani ili sufinancirani sredstvima Europske unije, te koji su opravdani.
Svi postupci javne nabave dovršit će se u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi.”