SPRIJEČITI TRAGEDIJE: Zagrebačka policija uputila važna upozorenja u vezi s upotrebom pirotehnike

Foto: PU zagrebačka

Sada već tradicionalna akcija pod nazivom “Mir i dobro” Ministarstva unutarnjih poslova koja je prvenstveno preventivnog karaktera započela je 11. prosinca 2023. godine i provoditi će se do 7. siječnja 2024. godine.

“Poučeni dosadašnjim iskustvom i ove godine potičemo građane na suzdržavanje od korištenja pirotehničkih sredstava čime se uvelike mogu spriječiti tragične posljedice”, priopćila je PU zagrebačka.

U prostorijama Policijske uprave zagrebačke danas je održana konferencija za medije na kojoj su sudjelovali voditelj Službe prevencije Policijske uprave zagrebačke Velimir Tišma, voditelj Službe temeljne policije Policijske uprave zagrebačke Kristijan Suša te voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Policijske uprave zagrebačke Marija Goatti.

Na samom početku, voditelj Službe temeljne policije Kristijan Suša skrenuo je pozornost na zakonske okvire, odnosno kako je sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja od 15. prosinca sve do 1. siječnja, službeno građanima dozvoljena nabava pirotehničkih sredstava koja su dozvoljena dok je uporaba dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja.

“Roditelji i zakonski zastupnici koji omoguće uporabu pirotehničkih sredstava djeci mlađoj od 14 godina su prekršajno odgovorni te je za navedeno propisana novčana kazna u iznosu do 390 eura”. Ukoliko pogledamo statističke pokazatelja na prijašnje godine možemo istaknuti kako je akcija “Mir i dobro” urodila plodom te kako se smanjio broj ozljeda i šteta nastalih uporabom pirotehnike- dodao je Suša.

Također, voditelj Službe temeljne policije Kristijan Suša istaknuo je kako je uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F1,F2,F3, dozvoljena na vanjskom prostoru, osim na mjestima gdje se zadržava veći broj osoba.

Inače, pirotehnička sredstva kategorije F1, za osobe starije od 14 godina, dozvoljena su tijekom cijele godine. Zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina, u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju, a uporaba dozvoljene pirotehnike kategorije F2 i F3 moguća je građanima starijim od 18 godina.

Velimir Tišma, voditelj Službe prevencije Policijske uprave zagrebačke je pozvao odgovornost roditelja: “Vaša sigurnost i sigurnost vaših bližnjih, a posebno najmlađih ovisi o vašem ponašanju te ukoliko koristite pirotehnička sredstva, spriječite moguća ozljeđivanja svoje djece i svojih bližnjih”.

“Pirotehnička sredstva nisu bezopasna, roditelji trebaju upoznati djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva koja zateknu te na taj način izbjegnu ozljede” nadodao je Velimir Tišma.

Savjeti građanima:
– suzdržite se od uporabe pirotehničkih sredstava
– ako ipak koristite pirotehniku, obavezno pročitajte i pridržavajte se uputa proizvođača za sigurno rukovanje
– izbjegavajte korištenje pirotehničkih sredstava u zatvorenim prostorima i tamo gdje se okuplja veći broj građana
– ne koristite pirotehnička sredstva u prostorima gdje se nalaze eksplozivna i lakozapaljiva sredstva
– ne bacajte pirotehnička sredstva ispod ili na vozila, na balkone ili ispod stakla
– ne koristite pirotehnička sredstva pod utjecajem alkohola
– ne bacajte pirotehnička sredstva u zonama gdje se nalaze kućni ljubimci i druge životinje
– ne pokušavajte ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je zatajilo.

Marija Goatti, voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću skrenula je pozornost na: ” Svi oni koji se ipak odluče koristiti pirotehniku, trebaju biti svjesni kako kupovina na “crno” nosi “crni” scenarij zbog nepravilnog skladištenja i ispravnosti pirotehničkih sredstava, što povećava rizik da su neispravna i mogu reagirati nekontrolirano. Koristimo priliku poslati poruku onima koji se ipak odluče za pirotehniku, da poduzmu sve mjere opreza kako zabava ne bi postala tragedija, a “igračka” opasno oružje”.- napomenula je Marija Goatti.

Najbolja preventiva jest nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije: ljepše, ugodnije i – prije svega – svečanije. Svi govornici su apelirali na građane da se suzdrže od uporabe pirotehnike, no ako će ju ipak koristiti – da se striktno drže uputa i preporuka proizvođača.