SPOMENIK BANU JELAČIĆU: Jeste li znali da je to prvi veliki brončani spomenik podignut u Hrvatskoj?

Ban Josip Jelačić - Spomenik
Foto: ZG express

Jedan od simbola Zagreba svakako je veličanstvena skulptura bana Josipa Jelačića na konju, s mačem u desnoj ruci, na visokom postamentu od kamena, koja se nalazi na glavnom zagrebačkom trgu.

Ovaj monumentalni, realistički zamišljen spomenik djelo je austrijskog kipara Antona Dominika Fernkorna, velikog majstora brončane skulpture.

Poznata skulptura svečano je prvi put postavljena na glavni zagrebački trg 17. prosinca 1866. godine, sedam godina nakon smrti omiljenog hrvatskog bana. Bio je to prvi veliki brončani spomenik u Hrvatskoj uopće!

Ban Josip Jelačić - Spomenik
Foto: ZG express

Još za vrijeme banovog života, najveći donjogradski trg promijenio je ime „Harmica“ u ime velikog hrvatskog vojskovođe bana Josipa Jelačića.

Kipar Anton Dominik Fernkorn prethodno se istaknuo konjaničkim spomenikom nadvojvode Karla koji je 1859. godine postavljen ispred Hofbura u Beču, stoga je narudžba iz bečke umjetničke ljevaonice ovog uglednog austrijskog kipara za ukras najvećem zagrebačkom trgu bila logičan potez.

Te 1866. godine kip je postavljen tako da gleda prema sjeveru, tj. prema Mađarskoj i u odnosu na današnju poziciju, nalazio se bliže današnjoj tramvajskoj pruzi. Iz političkih razloga kip je 1947. pod okriljem noći bio rastavljen i uklonjen, a tadašnji ravnatelj Gliptoteke Antun Bauer, njegove je dijelove tajno pohranio u podrumu Gliptoteke. Nakon uspostave slobodne Hrvatske 1990. godine skulptura je ceremonijalno vraćena na glavni zagrebački trg, ovoga puta licem okrenuta prema jugu.

Zanimljivo je da je kiparu Ferkornu kao model za banovog konja poslužio živi konj bana Josipa Jelačića, Emir, na kojem je ban 5. lipnja 1848. dojahao na ustoličenje u Zagreb. Bio je to poklon od Mahmud bega Bašića iz Bihaća, a konj je živio još deset godina nakon banove smrti.

Tajana Martinec