SPEKTAKL NA BUNDEKU: Međunarodni festival vatrometa održat će se od 29. lipnja do 1. srpnja

Međunarodni Festival vatrometa
Foto: Press / Carl Desjandris

I ove će godine Međunarodni festival vatrometa ukrasiti nebo nad Zagrebom. U pirotehničkim krugovima Festival vatrometa na Bundeku priznat je u svijetu i, vjerovali ili ne, postoje već liste čekanja za ekipe koje bi voljele sudjelovati na njemu.

Festival vatrometa pretvorio se u odlični turistički proizvod, kojega prati ogroman broj građana, kao i turista, i svake godine pogleda ga više od 30000 ljudi. Jedna od najposjećenijih manifestacija i ove godine je pripremila čarobna svjetlosna iznenađenja, koja će zasigurno oduševiti publiku svih uzrasta.

Mjesto događanja je obala Save uz jezero Bundek, gdje će se od 29. lipnja do 1. srpnja okupiti najbolji i najmaštovitiji svjetski priznati pirotehničari, te prirediti zabavu za pamćenje, pokazati svoje umijeće i zagrebačko nebo osvijetliti s tisućama projektila.

Ove godine održava se po 18. put, a na dosad održanih 17 festivala nastupili su renomirani svjetski izvođači vatrometa iz brojnih država – Njemačke, Kine, Austrije, Poljske, Finske, Estonije, Češke, Rusije, Litve, Slovačke, Mađarske, Italije, Rumunjske, Filipina itd. Ovoga puta predstavit će nam se tri vrhunske ekipe koji imaju zavidan svjetski rejting. To su kompanije koje su već osvojile mnoge međunarodne festivale: Bolshoy Prazdnik, ruski majstori oslikavanja neba, Fire Event iz Austrije, poznati po svojoj fascinantnoj koreografiji i prikazivanju neba u obliku čarobne vatrene kulise, te HC Pyrotechnics iz Belgije koji su se već prije 4 godine predstavili zagrebačkoj publici, a poznati su po svojoj strasti bojanja neba, te kao pravi umjetnici spajaju tradicionalni barok s daškom moderne tehnologije. Zasigurno očekuju nas pravi piromuzički showovi!

Vatrometi se ispucavanju u skladu s glazbom, a ono što je zanimljivo sve tri ekipe će imati prve dvije minute zadanu temu-pjesmu iz zagrebačkog podneblja.

I ove će godine tri ekipe predstaviti svoje umijeće spektakularnim 10-minutnim vatrometima, koji će obuhvatiti nebrojene projektile. Riječ je o posebno osmišljenim vatrometnim predstavama u kojima je ispucavanje vatrometa sinkronizirano s glazbenom podlogom. Ovakva ispucavanja pored velikog iskustva zahtijevaju razumijevanje pirotehnike i moderne računalne tehnologije, koja se koristi za regulaciju i ispucavanje vatrometa.

Sam domaćin Mirnovec Pirotehnika ima već zavidnu karijeru i do sada su izvodili vatromete širom svijeta (Montreal – Canada, Berlin – Njemačka, Moskva – Rusija, Kaliningrad – Rusija, Macao – China, Pohang – Koreja, Hanover – Njemačka, Varšava – Poljska, Courchevel – Francuska, Rim – Italija, Muscat – Oman. Valeta – Malta, Vilnius – Litva), a ono što je zanimljivo je da su angažirani i na turneji Enrique Iglesiasa i trenutno rade efekte na njegovim koncertima Lisabonu i Kopenhagenu.

Tijekom sva tri dana festivala osiguran je i šarolik glazbeni program i zabavni sadržaj za sve uzraste i ukuse: za djecu se svakoga se dana u 22 sata priprema ‘dječji vatromet’, a tu je i veliki lunapark, bogata gastro ponuda te puštanje lanterni za pomoć udrugama Krijesnica i Veliko srce malom srcu. U proteklih pet godina skupljeno je i predano spomenutim udrugama oko 600000 kn!

U petak 29. lipnja festival će otvoriti ekipa iz Rusije Bolshoy Prazdnik, a u glazbenom dijelu nastupit će Jura Stublić i grupa Film.
U subotu 30.lipnja nas čeka ekipa iz Austrije Fire Event i u glazbenom dijelu Najbolji hrvatski tamburaši.
Zadnji dan, u nedjelju 1. srpnja, predstavit će se ekipa iz Belgije HC Pyrotechnics i Mirnovec Pirotehnika, dok će u glazbenom dijelu nastupiti Jasmin Stavros.

Gledatelji će elektroničkim glasovanjem odabrati pobjednika festivala između tri inozemne ekipe, dok ekipa Mirnovca neće biti u konkurenciji.