Španjolski kralj Filip VI. i kraljica Leticija u prvom službenom posjetu Republici Hrvatskoj

Foto: Ured predsjednika RH

Predsjednik Republike Zoran Milanović sastao se danas sa španjolskim kraljem Filipom VI. koji, zajedno s kraljicom Leticijom, boravi u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Nakon svečanog dočeka u Uredu Predsjednika Republike, predsjednik Milanović i njegova supruga Sanja Musić Milanović, kao domaćini, razgovarali su s kraljem Filipom VI. i kraljicom Leticijom, a potom je održan bilateralni sastanak dvaju izaslanstava.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo bilateralnim odnosima Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske, koje su dvije prijateljske i savezničke zemlje, članice Europske unije i NATO-a.

Kralj Filip VI. i predsjednik Milanović osvrnuli su se i na blisku znanstvenu suradnju dviju zemalja koja je posebno obilježena zajedničkim partnerstvom u projektu DONES.

Na sastanku se razgovaralo i o aktualnim europskim i globalnim temama, uključujući sigurnosnu krizu na području istočne Europe koju je uzrokovala ruska agresija na Ukrajinu.

Dolazak španjolskog kralja Filip VI. i kraljice Leticija u Zagreb prvi je službeni posjet španjolskih monarha Hrvatskoj. Španjolski kralj i kraljica borave u službenom posjetu Hrvatskoj u godini kada se obilježava 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske, a s ciljem potvrde izuzetno dobrih međudržavnih odnosa te davanja poticaja za njihov daljnji razvoj.

Nakon sastanka u Uredu predsjednika Republike, kralj Filip VI., kraljica Leticija, predsjednik Milanović i njegova supruga Sanja Musić Milanović zajedno su položili vijenac na Spomenik domovini, središnji hrvatski spomenik žrtvama i pobjedi u Domovinskom ratu, te hrvatskoj državi.