Snažan potres uznemirio građane BiH, u Stocu poginula djevojka, mnoge kuće oštećene

Foto: EMSC

Snažan potres uznemirio je večeras građane Bosne i Hercegovine, u Stocu je poginula 27-godišnja djevojka, u zoni epicentra zabilježene su velike štete na objektima.

Prve informacije Euromediteranskog seizmološkog centra (EMSC) govore da je bio magnitude 5,7, a da je epicentar bio 16 kilometara istočno od Stoca, 42 km sjeveroistočno od Mostara.

Kako javljaju sarajevski mediji, u Stocu su tri osobe ozlijeđene, od kojih je jedna nešto preminula u bolnici. Riječ je o djevojci rođenoj 1994. godine. Njeni roditelji su ozlijeđeni, a Dnevni avaz javlja da se na njihovu kuću srušila golema stijena.

Prema riječima načelnika Federalnog štaba CZ Enesa Memića, prve informacije pristigle iz Civilne zaštite Stolac, u potresu je oštećen veliki broj starih kamenih kuća u Stocu i okolini.

Štete su zabilježene i u Mostaru.

Brojni građani Trebinja, Zenice i Sarajeva su istrčali na ulice. Od jačine potresa sve je podrhtavalo skoro jednu minutu, a građani koji žive na višim katovima prijavljuju da su im padale stvari, javlja Dnevni avaz.

“Sve se treslo. Krevet se ljuljao sigurno 20-tak sekundi”, izjavila je za 24 sata jedna Splićanka. Informacije o uznemirenosti građana dolaze iz svih dijelova Dalmacije.

Mediji prenose da se potres osjetio i u Srbiji te Sloveniji.