“Smjehuljica i Mrgud” – nova premijera Kazališta Prijatelj i Teatara na Trešnjevci

"Smjehuljica i Mrgud" - nova premijera Kazališta Prijatelj i Teatara na Trešnjevci
Foto: Press

Kazalište Prijatelj, Gradsko kazalište Požega i Teatar na Trešnjevci Centra za kulturu Trešnjevka pripremaju predstavu za djecu “Smjehuljica i Mrgud” čija je premijera zakazana u četvrtak, 19. rujna 2019. u 19 sati u Teatru na Trešnjevci (Park Stara Trešnjevka 1).

Duhoviti tekst Hrvoja Zalara na scenu je postavila Jelena Hadži-Manev, a za scenu i kostime pobrinula se Tončica Kekez. Ova predstava na scenu dovodi dva oprečna karaktera: veselu i vječno nasmijanu Smjehuljicu (Marijana Matoković) i uvijek namrgođenog i nezadovoljnog Mrguda (Hrvoje Zalar).

Na prvi pogled Smjehuljica nema razloga za smijeh. Ona je jedna od onih mnogobrojnih kojima je rat u njihovoj zemlji razorio obitelj i ukrao djetinjstvo. Sa skupinom izbjeglica noseći i čuvajući cvijet koji joj je jedini ostao kao metafora toplog doma, Smjehuljica pjevajući, plešući i smijući se prolazi nepoznatim krajevima nadajući se da će jednoga dana u nekom dalekom gradu “gdje su kuće sve do neba” naći svoje roditelje.

Taj njezin smijeh naravno nije ona nevoljna reakcija na vanjske i unutarnje podražaje, on je ekspresija pozitivnih emocionalnih stanja i snage ljudskog duha.

Njoj suprotstavljen je Mrgud koji premda zapravo nema egzistencijalnih problema svaku pa i najmanju životnu nevolju doživljava tragično i “ne može naći razlog za smijeh”. Njihov kratki susret postat će rasplesan, razigran i raspjevan i zahvaljujući Smjehuljici Mrgud će shvatiti “da je sve razlog za smijeh”.

A što nam drugo i preostaje nego da se svemu smijemo!

Komentari