SLUŽBENO POTVRĐENO: Zagrebački ‘Manhattan’ gradit će tvrtka koja stoji iza projekta ‘Beograd na vodi’!?

SLUŽBENO POTVRĐENO: Zagrebački ‘Manhattan’ gradit će tvrtka koja stoji iza projekta 'Beograd na vodi'!?
Foto: Pixabay i Google Maps

Partner Grada Zagreba za razvoj i realizaciji projekta “Grad u Gradu”, kako sada stvari stoje, trebala bi biti tvrtka Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Na Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekta “Grad u Gradu” u Zagrebu pristigle su tri ponude, od kojih dvije zadovoljavaju uvjete javnog poziva, i to ponude tvrtke Bouygues Batiment International iz Francuske i tvrtke Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, priopćeno je iz Ureda zagrebačkog gradonačelnika.

U priopćenju se ističe da su kvalifikacije i dokazano iskustvo oba ponuditelja impresivni te da su postavili su tešku zadaću pred Povjerenstvo za razmatranje pisama namjere.

“S obzirom na različite vrste projekata koji su reference ponuditeljima, a vodeći se činjenicom da Grad Zagreb traži partnera za urbanu i gospodarsku transformaciju prostora, koja će taj dio grada učiniti privlačnim građanima, turistima i poslovnim subjektima te mu dati značaj koji povijesno zaslužuje, dostavljene reference tvrtke Eagle Hills okarakterizirane su optimalnijima za buduću suradnju jer projekti iz portfelja Eagle Hillsa su projekti koji tretiraju cjelovite urbane zone”, stoji u priopćenju.

Tvrtka Eagle Hills je u dostavljenim referencama dokazala da ima izvanredno iskustvo u razvoju projekata sličnog opsega i zahtjevnosti zadatka, posebice usko vezanih na temu urbane regeneracije u gradovima koje obilježava brzi rast.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, iza tvrtke Eagle Hills stoji grupacija investitora iz Abu Dhabija, a sama tvrtka stoji i iza projekta “Beograd na vodi”.

Slijedeći korak bio bi dogovor oko teksta i potpisa Memoranduma o razumijevanju kao oblika izražavanja namjere pregovaranja i sporazumijevanja u postupku koji bi prethodio sklapanju međunarodnih trgovačkih ugovora.

Gradonačelnik Milan Bandić nedavno je potvrdio da se u Novom Zagrebu planira napraviti “Grad u Gradu”, na prostoru između rijeke Save, Avenije Većeslava Holjevca, Avenije Dubrovnik i Ulice Radoslava Cimermana, na površini od gotovo 1,1 milijun četvornih metara. Bandić nije želio ništa detaljnije reći osim da će to biti novi Manhattan.

Ivica Majić