SLUŽBENO POTVRĐENO: Poskupljuje odvoz otpada, a uvode se i kazne za one koji se ne drže propisa!

Hoće li porasti iznosi na računima za odvoz komunalnog otpada?
Ilustracija | Foto: Cistoca.hr

Kao što se i najavljivalo, povećat će se cijena odvoza otpada u Zagrebu! Prijedlog novih, viših cijena Zagrebački holding objavio je na svojoj web stranici.

Zapravo, za kućanstva je objavljen samo fiksi dio koji bi trebao iznositi 68,5 kuna, a varijabilni još nije objavljen. Zna se tek da će ovisit će o broju odvoza i veličini spremnika.

Za korisnike koji nisu kućanstva, fiksni dio iznosi bi cca 75 do 180 kn mjesečno, ovisno od potkategorije kojoj korisnici pripadaju, uvećano za PDV.

Predložene su i kazne za odlaganje otpada u pogrešne spremnike koje bi iznosile od 250 do 800 kuna za kućanstva, odnosno od 250 do 1.000 kn za korisnike koji nisu kućanstva.

Korisnicima usluge omogućit će se da biraju broj pražnjenja i volumen spremnika za miješani komunalni otpad te da samim time i utječu na ukupan iznos koji će platiti za uslugu.

“Cilj navedenih promjena je uspostava javnog, kvalitetnog, postojanog i ekonomski učinkovitog sustava sakupljanja komunalnog otpada, u skladu s načelima održivog razvoja, zaštite okoliša, gospodarenja otpadom i zaštitom javnog interesa”, stoji u objavi Zagrebačkog holdinga.

Ustiče se kako se navedenim promjenama želi potaknuti korisnike usluga da odvojeno predaju otpad, kako bi se smanjila količina miješanog komunalnog otpada, smanjio udio biorazgradivog otpada u nastalom miješanom komunalnom otpadu i ispunila obveza Republike Hrvatske da osigura odvojeno sakupljanje i recikliranje otpadnog papira, otpadnog metala, otpadne plastike i otpadnog stakla te da se do 2020. godine osigura odvajanje 50 posto komunalnog otpada.

Ovaj prijedlog upućen je u javno savjetovanje, nove cijene trebale bi se primjenjivati od 01. veljače 2020. godine.