Složna braća Nikola i Albert, koji stoje iza nagrađivanih vina Benvenuti iz Istre, na Bundeku predstavili nova vina

Složna braća Nikola i Albert, koji stoje iza nagrađivanih vina Benvenuti iz Istre, na Bundeku predstavili nova vina
Foto: Marinko Petković

Prvo proljetno druženje sa mladim vinima Benvenuti održano je ove godine nešto ranije u Zagrebu na otvorenom na jezeru Bundek, zbog epidemiološke situacije sa pandemijom Covida-19.

Za vinare iz centralne Istre, u mjestašcu Kaldir kod Motovuna, taj dogođaj obilježava početak dinamičnog perioda i intezivnijih radova u vinogradu, kojih imaju 20 hektara te godišnju proizvodnju od 80.000 litara nagrađivanih vina.

Složna braća Nikola i Albert, koji stoje iza nagrađivanih vina Benvenuti iz Istre, na Bundeku predstavili nova vina
Foto: Marinko Petković

”Mislili smo ovu tradicionalnu promociju mladih vina prošlogodišnje berbe i onih koji još nisu na tržištu, kao što je malvazija Anno Domini iz 2018. godine, održati nešto kasnije, ali svima nam fali druženja u ovoj neizvjesnoj situaciji sa koronom pa kako smo rješili vina iz berbe 2019. godine i prije nego što smo očekivali, idemo van sa novom, lanjskom berbom, koja je što se tiče crnih vina, a kod nas je to istarski teran, bila nikada ranije”, kazao je uvodno Albert Benvenuti, koji sa bratom Nikolom, koji je i predsjednik udruge Vinistra, stoji iza vina Benvenuti.

Prema njegovim riječima, malvazija je njihovo temeljno vino kojem tradicionalno u Istri posvećuju najviše pažnje i kod kojih uvijek težimo postići ravnotežu između svježine, to jest osvježavajućeg karaktera, te strukture i postojanosti iz vinograda na 350 metara nadmorske visine. To znači da našu malvaziju s jedne strane krasi izražena voćnost i mineralnost, a istovremeno ima slojevitost, dubinu i potencijal za čuvanje. U idealnu formu obično ulazi godinu dana nakon berbe i u toj kondiciji ostaje od tri do pet godina, kaže Nikola Benvenuti.

Inače, predstavljena su sljedeća vina: Malvazija 2020, Rose 2020, Malvazija Anno Domini 2018, zatim crno vino Caldierosso 2018 te desertno vino Corona Grande 2016, koje je ime dobilo po položaju vinograda, a ima zlatno žutu boju meda.

Benvenuti se uzdaju da će korona, koja je nažalost jako pogodila sve vinare prepolovljenom potrošnjom vina, koji se još u Istri posebno oslanjaju na veću turističku potrošnju tijekom cijele godine, a koja je u velikoj mjeri izostala posljednjih godinu dana, prije ili poslije, proći. No, desertno vino, istog imena, koje imaju u manjim bocama od 0,5 l, ostati još dugo na tržištu, jer vino kao i život, mora ‘teći, odnosno ići dalje’.

Naime, Benvenuti se drže one stare narodne da se dobro vino radi u vinogradu, pa su svoje temeljno desertno vino nazvali po vinograda istog naziva. Radi se o blendu malvazije istarske i muškata bijelog s manjim udjelom rijetke lokalne sorte ulovina. Corona Grande je kasna berba koja se potom još dodatno prosušuje do tri mjeseca od berbe kako bi koncentrirala slador i uravnotežila kiseline na idealnu razinu.

Godište 2016 je jedno od najboljih godišta za desertna vina zbog redovne i uravnotežene izmjene padalina i sunčanih perioda. Vegetacijski razvoj je toj u godini kao iz udžbenika omogućio lozi razvoj bez stresa te potpunu uravnoteženost kiselina i sladora u punoj zrelosti. Kasnije je prosušivanjem taj balans samo dodatno naglašen i u vinu su se unatoč slatkoći sačuvala slast i svježina, ističe zadovoljno Nikola.

Kako se čulo, sva vina Benvenuti imaju obilježja zemlje, odnosno vinograda gdje su nastala, a to je središnja ili centralna Istra, koja ima čak pet vinskih podregija.

Uz ograničene prinose zbog povećanja kvalitete grožđa na svega oko kilogram i pol po trsu i manje, na položaju Turkovo, malvazija iz 2018. godine Anno Domini, koja će uskoro na tržište, odležava u hrastovim bačvama 24 mjeseca, po maceraciji od 15 dana.Ona ima veliki potencijal odležavanja, a u godištu 2015. godine proizvedeno je 5000 boca. Radi se o vinu s vrlo dugačkim životnim vijekom, pogodnim za vinske kolekcionare i istinske ljubitelje plemenitih svojstva odležanih vina.

Posvećenost proizvodnji vina dala je rezultate na tržištu naše regije, a prestižne nagrade vinima Benvenuti su dolazile redovito sa IWC London tri godine zaredom za malvaziju od 2017 do 2019. godine, te platinasti Decanter za teran Ano Domini koji je dobio 95 bodova. Osim toga, sa vinom Santa Elisabetta, teranom koji je dobio veliku zlatnu medalju Vinistre 2019. godine, su uspostavili novi standard kvalitete.

Istarski teran, kažu, koji prirodno odiše svježinom i kad od njega radimo rosé trudimo se tu svježinu sačuvati, zatim malim dodatkom od 10-ak posto merlota dodatno naglašavamo voćne arome te finalno oblikujemo strukturu i tijelo. Vjerujemo da je za osvježenje toplijih dana ovo vino idealan izbor, mirisno je i osvježavajuće, a pritom dovoljno suho i sočno da može pratiti klasična jela s roštilja i sve vrste salata, ističu braća u glas.

S druge strane, Caldierosso 2018, je njihovo temeljno crno vino dobiveno od terana pomiješanog s nebbiolom, merlotom i tempranillom. Dali smo mu naziv prema mjestu Kaldir iz kojeg dolazimo, u okolici kojeg se nalaze vinogradi u kojima raste njegovo grožđe. Teran u blendu je zadužen za autentičnost i sočnost, nebbiolo za taninsku kičmu i arome crvenog voća, merlot za voćnost i tijelo, a tempranillo za strukturu i mediteransku notu. Sve zajedno daje slojevito vino s finesom koje odiše voćnošću i marljivošću istarskih ljudi, koji živo za vino, ali i od vina, zaključuju braća Benvenuti. (Marinko Petković)