SLJEMENSKA ŽIČARA: Pogledajte kako će izgledati i koliki će joj biti kapaciteti [VIDEO]

Sljemenska žičara
Foto: Zagreb.hr

Uz prigodni glazbeni program sinoć je na okretištu tramvaja Dolje u Gračanima predstavljen projekt nove zagrebačke žičare vizualiziranoj u filmskoj 3D animaciji.

“Prije dva tjedna raspisan je natječaj za opremu sljemenske žičare u iznosu od 20 milijuna eura, a polovicom travnja biti će otvorene i ponude”, naglasio je gradonačelnik Milan Bandić koji je, sa suradnicima, prisustvovao ovom događaju.

“Ništa više ne može zaustaviti izgradnju žičare na koju smo čekali 12 godina od kada smo staru ljepoticu otparatili u mirovinu. Nova žičara promijenit će izgled naših Gračana, Šestina i cijelog Prigorja, a 1. kolovoza sljedeće godine vidimo se ovdje na istom mjestu na otvorenju sljemenske ljepotice”, rekao je gradonačelnik te dodao da će automobili na Sljemenu biti povijest, jer će se uvesti posebna naplata za njih.

Kako se čulo, nova žičara vozit će od polazne postaje na lokaciji Dolje, na nadmorskoj razini 276 metara, do zadnje postaje na Sljemenu, na nadmorskoj visini od 1030,42 m. Trasa joj je nešto duža od trase stare žičare, a od stare će se razlikovati i po tome što će imati međupostaje.

Sljemenska žičara
Foto: Zagreb.hr

Predviđeno je da će žičara u sat vremena u 84 gondole, koje će primati po deset osoba, prevoziti 1500 putnika. Vožnja će trajati 16,5 minuta, a gondole će se kretati brzinom od 6 m/s, odnosno dvostruko brže od stare žičare.

Sljemenska žičara
Foto: printscreen
Sljemenska žičara
Foto: printscreen

Na kraju, pogledajte i video prezentaciju: