Škrletovo – manifestacija koja slavi moslavačku vinsku zvijezdu

Foto: Press

Škrletovo je boutique vinski festival koji se održava s ciljem promocije autohtone moslavačke sorte vina škrlet.

U organizaciji manifestacije sudjeluju Udruga Škrlet Moslavina, Turistička zajednica Grada Ivanić-Grada i Grad Ivanić-Grad, 10. lipnja 2023. godine u sklopu manifestacije „Lipanjska pozornica“ održat će se „Škrletovo“, manifestacija koja slavi moslavačku vinsku zvijezdu.

Na ovogodišnjem Škrletovu predstavit će se moslavački vinari: Romić, Voštinić-Klasnić, Rukavina, Kezele, Florijanović, Mikša, Miklaužić i Lagena. Zahvaljujući trudu vinara i ulaganjem u proizvodnju mnogi škrleti nalaze se na vinskim kartama poznatih zagrebačkih i primorskih restorana. I kod moslavačkih vinara vidljiv je trend prelaska na ekološke i organske načine proizvodnje. Program se održava u centru Ivanić-Grada, kod Pučkog otvorenog učilišta.

Cilj manifestacije je promocija škrleta, kao idealnog osvježavajućeg vina za vruće ljetne dane. Posjetitelji kroz kušanje, razgovor i druženje s vinarima imaju idealnu priliku za bolje upoznavanje ove autohtone sorte.

Ostali programski sadržaji uključuju radionice, glazbeni program i besplatnu izradu karikatura za posjetitelje. Program počinje u 14:00 sati i traje do 19:00 sati. Afterparty će biti organiziran u vinariji Voštinić-Klasnić u Graberskom Brdu.

Cjelokupni program dostupan je na poveznici: https://www.tzig.hr/manifestacije/%C5%A1krletovo

Škrlet bijeli, poznat i pod nazivima ovnek žuti ili ovnek slatki, autohtona je sorta vina koja ima punu, zaobljenu, kiselkastu i nježnu sortnu aromu. Relativno je male ukupne populacije koja se danas dominantno uzgaja u vinskoj podregiji Moslavina. Naziv Škrlet vjerojatno dolazi od crvenkaste boje bobice u zriobi, a koja se u starijoj stručnoj literaturi često rabila za opis boje plodova. Trenutno je u Hrvatskoj blizu 70 ha vinograda pod Škrletom, a ova sorta ima velik potencijal. Proizvodi se najčešće kao svježe, suho mirno vino, ali se danas može kupiti i kušati kao mlado i odležano vino, u obliku pjenušca, predikata te kao ekološko vino.