Skidanje dvojezičnih ploča: Kaznena prijava protiv policajca Igora Gilje

Nakon višesatnog prosvjeda i blokade državne ceste kod Policijske postaje u Vukovaru u Ulici Stjepana Radića, oko stotinjak prosvjednika, koji su prosvjedovali zbog uvođenja dvojezičnosti u tom gradu, prekinulo je prosvjed oko ponoći te su se mirno razišli.

vukovar-prosvjed-630

Prethodno je među prosvjednike došao 25-godišnji policijski djelatnik Igor Gilja koji je zajedno s još pet policijskih djelatnika Policijske uprave vukovarsko-srijemske jučer suspendiran jer nije spriječio skidanje dvojezične ploče sa zgrade Centra za socijalnu skrb..
Dok su petorica policajaca kažnjeni samo suspenzijom, protiv Igora Gilje policija je podnijela i kaznenu prijavu jer je, kako se moglo čuti od samih prosvjednika, osobno sudjelovao u skidanju ploče.
Prije dolaska među prosvjednike, Gilja je dao iskaz u Državnom odvjetništvu u Vukovaru gdje je bio priveden. Novinarima, međutim, nije htio ništa izjaviti, ponukan protivljenjem prosvjednika.
Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić kazao je novinarima kako se zbog Gilje osjeća tužan jer će “najvjerojatnije izgubiti posao u policiji”.
“On je dijete poginulog branitelja, emocije su mu proradile i napravio je glupost koju će nažalost sada morati platiti. Meni je drago da je izašao jer nećemo dopustiti da ikoga zatvore”, kazao je Josić dodajući kako se neprestano pita – tko je napravio sigurnosnu provjeru i prosudbu da je u Vukovaru vrijeme za dvojezične ploče i natpise.
“Onaj tko je to napravio i rekao – trebao bi odgovarati. Ili je možda ovo netko napravio namjerno. A nama je dosta svega. Mi bismo željeli mir i dostojanstvo. Oni u Zagrebu nemaju niti sluha, niti interesa za nas. Bojim se da će, ako budu tako glupi pa ponovno vrate ploče, 18. studenoga skupljati, ne ploče, već fasade po Vukovaru”, poručio je Tomislav Josić.
Šestorica vukovarsko-srijemskih policajaca suspendirana su, a među njima jedan je i kazneno prijavljen u vezi s nasilnim skidanjem ploče s dvojezičnim natpisom protekle noći sa zgrade vukovarskog Centra za socijalnu skrb, potvrdio je večeras na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj u Vukovaru glasnogovornik Policijske uprave (PU) vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović.
Dvojezične ploče su od početka rujna bile postavljene na pet državnih institucija u Vukovaru zbog čega su danima prosvjedovali nezadovoljni branitelji i građani Vukovara, a tada su u nekoliko navrata bile skinute ploče.
Iako se stanje nakon toga smirilo, jučer je skupina za sada nepoznatih osoba skinula ploče sa zgrada Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Državnog inspektorata i Centra za socijalnu skrb.
Policija još uvijek traga za tim osobama, a njezini djelatnici osiguravaju preostalu još jedinu u Vukovaru postavljenu dvojezičnu ploču, na zgradi Policijske postaje.