Sjajni hrvatski rukometaši pobjedom protiv Rumunjske potvrdili plasman u drugi krug

Foto: Jozo Čabraja / Kolektiff Images

Hrvatska muška seniorska reprezentacija pobijedila je Rumunjsku 31:25 u susretu 3. kola Skupine B i tako potvrdila svoj nastup u drugom krugu 16. europskog prvenstva.

Hoćemo li tamo prenijeti dva ili jedan bod, znat ćemo kasno navečer nakon susreta Španjolske i Austrije, objavio je HRS. Dobije li Španjolska, idemo s dva boda, bude li pak neodlučeno ili slavi Austrija, u Koln nosimo samo bod.

HRVATSKA: D. Kuzmanović  6/21, M. Mandić 1/11, L. Mihić -/-, D. Duvnjak, M. Šoštarić 4/4, I. Karačić 3/4, M. Maraš 0/2, T. Kušan 4/4, M. Mamić -/-, L. Cindrić 2/5, T. Lučin 0/3, M. Šipić -/-, F. Glavaš 3/4, Z. Srna 3/4, L. L. Klarica 7/9, M. Jelinić 4/5, izbornik: Goran Perkovac

RUMUNJSKA: I. C. Iancu 2/12, D. Vasile Lucian 8/28, G. C. Ilie -/-, D. Stanciuc 2/5, I. I. Nistor 2/3, R. M. Militaru -/-, S. G. Cumpanici 2/2, A. V. Rotaru 0/1, D. C. Grigoras 3/6, D. E. Racotea -/-, S. Sadoveac 1/3, L. E. Caba -/-, C. Dedu 2/3, A. N. Negru 9/11, A. V. Dragan 1/2, I. A. Buzle 3/7, izbornik: Xavi Pasqual (Špa)

Ni u trećem susretu na 16. europskom prvenstvu Hrvatska nije bila kompletna. Nakon ozljede Ivana Martinovića u sastav je uskočio Mateo Maraš. Umjesto Verona Načinovića, koji je imao lakšu temperaturu, uskočio je Tomislav Kušan, a Filipa Ivića na vratima zamijenio je Dominik Kuzmanović.

Tako je naša početna postava izgledala ovako: Matej Mandić bio je na vratima, krila su držali Marin Jelinić i Mario Šoštarić. Na crti je bio Marin Šipić, a na vanjskim pozicijama Zvonimir Srna, Luka Cindrić i Luka Lovre Klarica.

Samo jednu promjenu obrana (Tomislav Kušan), napad (Marin Šipić) radio je naš izbornik Goran Perkovac. Lijepo smo počeli i već nakon četvrte minute igre imali 3:1 uz tri različita strijelca. Nažalost, nismo to dugo uspjeli sačuvati jer smo zbog dvije tehničke pogreške ponudili priliku Rumunjima da se vrate u utakmicu. Tako smo u 11. minuti bili na početku, 4:4.

Ipak, brzo smo se ponovno odvojili na plus dva (7:5). Ali i tu prednost smo uskoro izgubili. Rumunji su puno mijenjali. Xavi Pasqual tražio je idealnu postavu za utrku s Hrvatskom. I ne samo to, svojim imenom i ugledom pritiskao je suce braću Konjičanin maksimalno koliko je to dopušteno. Budući da nije bio zadovoljan prvim vratarom Ionitom Ionuom, tražio je pomoć od pričuve Dan Vasilea.

Nije mu to previše pomoglo. Hrvatska je prvi put u 19. minuti otišla na tri razlike (10:7). Posebno raspoložen u tom početnom razdoblju bio je Luka Lovre Klarica koji je postigao 4 od naših 10 pogodaka. Tri pogotka prednosti držali smo uz manje poteškoće, ali daleko od toga da je to bila igra koja je mogla razgaliti srca prepunih tribina SAP Arene.

Pet minuta prije predaha, drugo isključenje zaradio je Zvonimir Srna pa se nova opasnost nadvila nad našu reprezentaciju. Rumunjska je to iskoristila i serijom 0:3 u 27. minuti stigla do novog izjednačenja (12:12). Dalje nije mogla. Hrvatska je odgovorila serijom 4:0 i u 30. minuti bili smo na 16:12. Dovoljno da mirno odemo na predah. S obzirom da smo imali samo dvije obrane vratara, bio je to sjajan rezultat. Ukupno smo pak imali 80, a Rumunji 60 posto realizacije.

Rumunji su drugi dio otvorili isključenjem Ionuta Nistora koji je izravno u glavu pogodio Dominika Kuzmanovića. Naši su na drugoj strani zabili dva pogotka za redom i pobjegli na velikih plus šest razlike (18:12). Rumunji su, uz sve to, nakon pet minuta igre u drugom poluvremenu ostali bez Dana Emila Racotee koji je dobio udarac u koljeno i više nije  zaigrao do kraja.

I kada se činilo da smo slomili otpo rsuparnika, krenuo je niz promašaja, loše izabranih udaraca i Rumunjska je s minus sedam (24:17) u 46. minuti stigla na 24:20. Trebalo je krenuti ispočetka. Srećom, tada se na našim vratima ukazao Dominik Kuzmanović i s nekoliko obrana u nizu otvorio nam mogućnost da se ponovno odvojimo. Tako smo u 49. minuti ponovno bili na plus sedam (27:20).

Za ekipu kao što je naša reprezentacija bilo je samo pitanje rutine da susret privede kraju. Luka Lovre Klarica sa sedam pogodaka bio je naš najbolji strijelac. Po četiri su dali Mario Šoštarić, Tomislav Kušan i Marin Jelinić. Kod Rumunjske, prvo ime Andrei Nicusor Negru s devet pogodaka.

Hrvatska sada seli u Koln. Tko će joj biti suparnici i kojim će redoslijedom igrati, saznat ćemo kasno večeras, nakon završetka ostalih susreta.

EHF EURO 2024: SKUPINA B, 3. KOLO

HRVATSKA – RUMUNJSKA 31:25