Sindikat biciklista, uz potporu PU zagrebačke, provodi akciju nadzora i edukacije biciklista

Bicikl - vožnja biciklom
Ilustracija | Foto: Pixabay

Sindikat biciklista, uz potporu Policijske uprave zagrebačke, organizirat će preventivnu akciju s ciljem nadzora i edukacije biciklista.

Predstavnici Sindikata biciklista podijelit će biciklistima određeni broj svjetala za bicikle i ukazati na važnost poštivanja propisa, s fokusom na potrebu da budu vidljivi drugim sudionicima u prometu, priopćila je PU zagrebačka.

Osnovni cilj ove preventivne akcije ukazati na važnost poštivanja prometnih propisa svih sudionika u prometu, naročito biciklista i obvezne uporabe svjetala na biciklu kao i održavanja njihove ispravnosti te naglasiti potrebu suradnje šire društvene zajednice i policije kroz preventivni pristup problemu sigurnog cestovnog prometa.

Udruga već petu godinu provodi mjerenje biciklističke osvijetljenosti u Zagrebu i bilježi vrlo niske postotke korištenja svjetala među zagrebačkim vozačima bicikala.

Uz male varijacije ovisno o godišnjem dobu, rezultati pokazuju da svega oko trećine koristi oba uredna i vidljiva svjetla, petina ima samo jedno, a čak polovica ih noću nema nikakvo osvjetljenje.

U cilju doprinosa sigurnosti biciklista u cestovnom prometu, kao i u globalnom poticanju građana na korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva, planira se provođenje preventivne akcije nadzora biciklista u četvrtak od 16.30 do 18 sati na “tajnoj lokaciji” u Zagrebu.