SEZONA KRPELJA: Zaštitite sebe i svoje ljubimce!

SEZONA KRPELJA: Zaštitite sebe i svoje ljubimce!
Foto: Canva

Sezona krpelja nedavno je počela i trajat će sve do kasne jeseni. Krpelji su najaktivniji u svibnju i lipnju, većina ih nije zarazna, ali treba imati na uma da u Hrvatskoj šumski krpelji mogu biti prijenosnici Lyme borelioze i krpeljnog meningoencefalitisa (KME), a iznimno tularemije, Q groznice, erlihioze, babezioze i rikecioze.

Krpelje zaražene virusom krpeljnog meningoencefalitisa najčešće nalazimo u sjevernom i sjeverozapadnom području Hrvatske.

Spriječiti ubod krpelja moguće je izbjegavanjem područja koja su njima obilato nastanjena te zaštitom, kao što je odgovarajuća obuća i odjeća: majice dugih rukava, hlače dugih nogavica i zatvorena obuća. Preporuča se svijetla odjeća kako bi lakše uočili krpelja. Također, zaštititi se možete i sredstvima namijenjenim za odbijanje insekata (repelentima) tako da ih nanesete na izložene dijelove tijela. Nakon povratka iz prirode potrebno je detaljno pregledati odjeću i tijelo. Posebnu pažnju obratite na područje rubnog područja vlasišta (iza uha, zatiljak, vrat), prepone, pazuhe i područje iza koljena.

No, najveća opasnost od krpelja ipak ne prijeti ljudima. Vlasnici pasa svoje bi ljubimce obvezno trebali zaštititi i pregledavati nakon svake šetnje. O načinu zaštite najbolje je posavjetovati se s veterinarom.

Kako odstraniti krpelja

U slučaju da na sebi ili na svom ljubimcu ipak pronađete krpelja, treba ga odmah izvaditi pincetom. Krpelja treba izvaditi živog i ne smije ga se gušiti alkoholom ili uljem jer se time znatno povećava mogućnost zaraze.

Uhvatite krpelja dezinficiranom pincetom uz kožu, što bliže glavi.  Laganim povlačenjem u više smjerova polako izvucite krpelja iz kože, a mjesto uboda dezinficirajte. Ako dio krpelja ostane u koži pokušajte ga naknadno izvaditi pincetom. U slučaju da ne uspijete, nije potrebna dodatna intervencija jer će ga tijelo ili apsorbirati ili izbaciti.

Ako sumnjate da je odstranjeni krpelj bio mogući nositelj zaraze, obvezno se posavjetujte s liječnikom ili veterinarom. [K.G.]