Šetnja metropolom tragom prve hrvatske novinarke – Zagorke

Marija Jurić Zagorka preminula je u Zagrebu na današnji dan 1957. godine. U čast slavljene književnice i prve novinarke u Hrvata u Zagrebu se održavaju Dani Marije Jurić Zagorke u organizaciji Centra za ženske studije.

zagorka

U Zagorkinu stanu na adresi Dolac 8 do 17 sati u petak se održava Znanstveni skup (Vizualne) reprodukcije: kulturna proizvodnja i potrošnja književnosti, reprodukcije: kulturna proizvodnja i potrošnja književnosti u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

U subotu od 11 do 14 sati u Zagorkinu će se stanu održati  Likovna radionica za mlade Ženska kultura u fokusu – izrada plakata gdje će priča o Zagorki poslužiti mladima kao predložak za izradu idejnog rješenja plakata. Radionicu vode studentice dizajna Tessa Bachrach-Krištofić, Dina Milovčić i Franka Tretinjak.

Nedjelja je pak od 11 do 13 sati rezervirana za šetnju Zagorkinim tragom uz vodstvo Slavice Jakobović Fribec. Za građanstvo, vođena šetnja započinje na Trgu bana Jelačića, kod spomenika.