Seizmolog Kuk: “U Zagrebu je moguć 32 puta jači potres. On će nekada sigurno biti, ali ne znamo kada”

Seizmolog Kuk: "U Zagrebu je moguć 32 puta jači potres. On će nekada sigurno biti, ali ne znamo kada."
Foto: Foto: Screenshot RTL

Potres magnitude 5,5 prema Richteru koji je prije točno mjesec dana, 22. ožujka, u 6:24 minute ujutro pogodio Zagreb seizmolog Krešimir Kuk dočekao je svojem stanu na trećem katu u Palmotićevoj ulici u središtu Zagreba.

“Oštećenja u našem stanu nisu bila velika, malo veća su bila u našoj zgradi”, kazao je Kuk gostujući večeras u RTL-u Danas.

I te nedjelje 22. ožujka u večernjim satima Kuk je gostovao u RTL-u Danas i tada je objasnio da će tlo podrhtavati još tjednima i mjesecima. Tako je i bilo. “Zagreb je od te nedjelje do daas pogodilo više od 1000 potresa, ali većina njih bila je slaba i zabilježili su ih samo naši instrumenti koji su vrlo osjetljivi. Imali smo oko 150 potresa koje je osjetila i većina građana”, kazao je Kuk.

Kazao je i kako ovo da su ostali potresi bili slabiji ne znači da se ipak nisu osjetili u epicentralnom području što, naravno, izaziva strah stanovništva koje tamo živi, pogotovo onih kojima još nije provedena inspekcija u kućama.

Istaknuo je i da su sve službe dobro funkcionirale u slučaju prošlog potresa, a “cijeli tijek odvijanja seizmičke aktivnosti nakon njega je normalan i uobičajen. Niz potresa je normalna pojava i dosta dobro prati i teorijske modele te je doista riječ o uobičajenoj pojavi”.

No, valja imati na umu da je “u Zagrebu moguć jači potres od ovoga koji je bio i to dosta jači”, podsjetio je Kuk: “Maksimalna izračunata magnutuda potresa za Zagreb iznosi 6,4 prema Richteru i to je gotovo 32 puta jači potres od ovoga koji je bio”.

Međutim, valja paziti pri interpretaciji toga pa naglašava: “Potres nije moguće predvidjeti. On će nekada sigurno biti, ali ne znamo kada.”