SDP požuruje usvajanje odluke o komunalnom otpadu, Renato Petek se izborio za treću vrećicu

Foto: ZG express

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac rekao na konferenciji za novinare kako očekuju da bi se odluka vezana uz sakupljanje komunalnog otpada u Zagrebu mogla po hitnom postupku naći idući tjedan na sjednici zagrebačke Gradske skupštine, javlja HRT.

“To je jedna od najznačajnijih odluka koje će Gradska skupština donositi ove godine, s velikim utjecajem i na zbrinjavanje otpada, na kvalitetu života Zagrepčana te, potencijalno u nekim situacijama, i na pitanje egzistencijalnih potreba i statusa građana”, kazao je i poručio kako na takvu odluku žele utjecati “savjetima, idejama, znanjem i strukom”, a ne pritiskom i ultimatumima.

Ističući važnost organiziranja poduzetničkih centara za kružno gospodarenje otpadom, SDP-ov zastupnik u Gradskoj skupštini Renato Petek rekao je da bi ti centri dodatno otvorili radna mjesta te poticali recikliranje.

Naveo je i da će podržati plan za kompostanu u Novskoj za koju postoje sve dozvole čime bi se riješilo pitanje zbrinjavanja biootpada. Uz to, rekao je i da isti stav imaju i po pitanju sortirnice koja je predviđena na Žitnjaku za metal, staklo i plastiku.

“Želimo unaprijediti sustav sakupljanja komunalnog otpada, da on bude ekološki i estetski prihvatljiv, moderan a nadasve funkcionalan. Pogotovo se to odnosi na naplatu otpada od građana – istaknuo je i dodao da ih zanima cjelovit sustav gospodarenja otpadom”, od nastanka otpada do ostataka koji ostanu nakon sve vrste njegove obrade.

Petek je rekao da je prihvaćen njihov prijedlog za uvođenje treće, dodatne vrećice od 10 litara kako bi svi oni koji žele brže maknuti svoj otpad to mogli i jeftinije odložiti.

“U tom setu od tri vrećice – 10, 20 i 40 litara, smatramo da bi bilo optimalno što se tiče tog sustava”, naglasio je.