Sastali se predstavnici Vlade i Grada: Obnova Zagreba kreće najesen, odvijat će se u četiri faze

Zagreb nakon potresa - Kamenita vrata
Foto: Ivan Šabić

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je da će Vlada nastojati brzo provesti proceduru potrebnu za donošenje Zakona o obnovi Zagreba nakon potresa.

Plenković se danas u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice sastao s predstavnicima Grada Zagreba te arhitektonske i građevinske struke. Na sastanku sue sudjelovali i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar državne imovine Mario Banožić i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Premijer Plenković kazao je da je cilj sastanka bio iz prve ruke čuti sugestije struke za izradu cjelovitog i kvalitetnog zakonskog i institucionalnog okvira za obnovu grada Zagreba nakon potresa.

“Mi ćemo sagledati sve njihove sugestije i u sljedećim tjednima pripremiti kvalitetan zakonski okvir kako bismo omogućili početak obnove onih zgrada koje su oštećene u ovome potresu”, rekao je premijer Plenković.

Vlada će, najavio je Plenković, nastojati da potrebna procedura za donošenje toga zakona prođe brzo, ali i upozorio da se s obzirom na kompleksnost zakona mora napraviti okvir koji je kvalitetan i održiv pa u ovome trenutku nije želio špekulirati s točnim datumom njegova usvajanja u Hrvatskome saboru. Zakon će, dodao je, regulirati obveze Grada Zagreba i države.

Obnova objekata oštećenih potresom išla bi u četiri faze. Uključivala bi cjelovitu obnovu, a ona posljednja uključivala bi škole, vrtiće i bolnice, javlja HRT.

Zakon o obnovi ulazi u finalnu fazu, u javnu raspravu bi trebao za desetak dana. U obnovu bi se krenulo od jeseni, uz prethodni javni poziv izvođačima radova. (I.Z.)

Komentari