Sada i službeno: Trgovački sud odlučio da TOZ Penkala ide u stečaj

Foto: TOZ Penkala

Sad je i službeno odlučeno, trgovačkim društvom TOZ Penkala ide u stečaj. Trgovački sud u Zagrebu donio rješenje o otvaranju stečajnog postupka i za 11. studenog zakazao prvo ročište na kojem će se ispitati prijavljene tražbine vjerovnika.

Prema sudskom rješenju, za stečajnog upravitelja imenovan je Duško Koruga, a pozivaju se svi vjerovnici da u roku 30 dana od isteka osam dana od objave oglasa u Narodnim novinama stečajnom upravitelju prijave svoje tražbine.

Rješenje o otvaranju stečajnog postupka uslijedilo je nakon što je uprava TOZ Penkale u svibnju podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka. Prema potvrdi Fine iz srpnja, utvrđeno je da je račun tvrtke u neprekidnoj blokadi 140 dana, a iznos blokade je 731.549 kuna.

Prema prošlomjesečnom izvješću dosadašnjeg privremenog stečajnog upravitelja, stečajni razlog je nesposobnost za plaćanje, a imovina dužnika je dostatna za namirenje troškova prethodnog i stečajnog postupka.

U trenutku pokretanja stečaja u TOZ-u je radilo pedesetak radnika, a proizvodnja je prestala sredinom prošlog mjeseca.

TOZ Penkala osnovana je u Zagrebu 1937. godine. Na početku je bila mali pogon za proizvodnju olovaka i pastela da bi kasnije prerasla u veliku tvornicu za proizvodnju školskog i uredskog pribora.
Zagreb je zahvaljujući radu Slavoljuba Penkale, po kojem je tvornica TOZ od 2001. dopunila svoje ime, svojevremeno bio središte proizvodnje olovaka.

Penkala je 1906. godine počeo proizvoditi prvu mehaničku olovku na svijetu, a godinu kasnije i prvo nalivpero.