Rusija spremna dati azil zviždaču Edwardu Snowdenu

Edward SnowdenRusija će razmotriti mogućnost davanja azila Edwardu Snowdenu, Amerikancu koji je razotkrio javnosti da američki obavještajci masovno nadziru komunikacije, bude li on to zatražio, rekao je u utorak glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov.
Peskov nije potvrdio da će Moskva prihvatiti Snowdena. “Sada je to nemoguće reći. Nitko još nije zatražio azil”, no ako to učini “Mi ćemo to razmotriti”, rekao je.
Zastupnici bliski Kremlju skloni su davanju političkog azila Snowdenu što je bila praksa Hladnog rata, piše Reuters i podsjeća da je Putin često ohrabrivao protuameričko raspoloženje.
“Obećati Snowdenu azil, Moskva preuzima obranu ljudi koji su progonjeni iz političkih razloga”, napisao je na Twitteru Aleksej Puškov, predsjednik vanjskopolitičkog odbora u donjem domu ruskog parlamenta.
Dodao je kako će “U Sjedinjenim Državama zbog toga izbiti histerija. Oni tvrde da su jedini u svijetu koji to čine”, no “za Sjedinjene Države to je ideološka katastrofa”.
Putin i ruski dužnosnici često su optuživali SAD za licemjerje tvrdeći da pokušava standarde ljudskih prava, slobode i demokracije nametnuti drugim zemljama, ali ih sam ne ispunjava.
Bivši zaposlenik CIA-e Edward Snowden (29), koji je medijima otkrio povjerljive informacije da američka Nacionalna sigurnosna agencija nadzire telefonske i internetske komunikacije skidajući podatke izravno sa servera devet internetskih tvrtki, pobjegao je u Hong Kong i nada se dobit azil na Islandu.
Putin je za rusku televiziju RT rekao da su metode koje je otkrio Snowden vrlo raširene i opravdane “u okolnostima borbe protiv međunarodnog terorizma”, ali se moraju primjenjivati na zakonit način i ne kriomice od javnosti.
“U Rusiji, na primjer, ne može se prisluškivati telefonski razgovor bez dopuštenja suda”, rekao je Putin za RT koja emitira na engleskom jeziku.
Putina nisu upitali da se izjasni o mogućem azilu za Snowdena.