RUKOMET: Hrvatska doživjela težak poraz u prvoj utakmici na Svjetskon prvenstvu

Foto: Jozo Cabraja / kolektiff

Hrvatska muška rukometna reprezentacija doživjela je poraz od Egipta 22:31 u 1. kolu Skupine G Svjetskog prvenstva u Švedskoj i Poljskoj. To je scenarij koji reprezentaciju stavlja u tešku ulogu u nastavku natjecanja ukoliko želi doći do četvrtfinala.  

HRVATSKA: D Slavić 4/24, D. Kuzmanović 1/12, L. Mihić 0/1, D. Duvnjak 2/7, J. Gojun -/-, Kraljević -/-, I. Karačić 4/9, Ž. Musa 1/1, L. Šebetić 1/1, L. Cindrić -/-, I. Martinović 4/7, L. Šušnja -/-, M. Šipić 5/6, F. Glavaš 4/5, Z. Srna 1/2, M. Jelinić 0/1, izbornik Hrvoje Horvat

EGIPAT: A. Homayed  0/2, K. Hendawy 10/30, A. Elnakkady -/-, A. Mohamed 4/4, I. Elmasry 0/1, O. Elwakil 3/3, Y. Elderaa 5/6, H. Kddah 1/1, S. Elderaa 0/1, M. Abdelhak 1/1, A. Saad -/-, M. Mahmoud 7/7, A. Mesihly 0/1, M. Shebib 3/3, A. Mohamed 5/10, M. Sanad 1/3, izbornik: Roberto Garcia Parrondo (Špa)

U veličanstvenoj atmosferi Husqvarna Gardena u Jonkoping, hrvatska muška seniorska reprezentacija osjećala se kao kod kuće. Više od dvije trećine dvorane bilo je u kockastim dresovima uz svoju reprezentaciju i doista su bili naš osmi igrač.

Od 19 igrača koje je doveo u Švedsku, izbornik Hrvoje Horvat odlučio je da prvi susret propuste Mate Šunjić, Josip Šarac i Nikola Grahovac. Naša početna postava bila je – Dino Slavić na vratima, Lovro Mihić i Filip Glavaš na krilima, Željko Musa na crti te u vanjskoj liniji Domagoj Duvnjak, Luka Cindrić i Ivan Martinović. Uobičajena zamjena obrana napad bila je Jakov Gojun – Luka Cindrić.

Obje reprezentacije krenule su žestoko. Egipatski napad bio je nešto mirniji, a kako smo već u 5. minuti ostali s igračem manje, relativno lako došli su do 1:3. Uz sve to, propustili smo realizirati jedan sedmerac.

Na sve to nadovezalo se i nekoliko dosta čistih promašaja pa je egipatski sastav pobjegao na velikih 4:9 već u 14 minuti. Nezadrživ je Ali Zein. Od devet egipatskih pogodaka u prvoj četvrtini, on je dao četiri. Izbornik je dakako morao zaustaviti taj veliki niz suparnik i pozvao minutu predaha.

Istoga trenutka stigle su i promjene u sastavu. Marin Šipić je otišao na crtu, Igor Karačić preuzeo je organizaciju igre, a Zvonimir Srna bio je lijevi vanjski. Na vrata je stao Dominik Kuzmanović. Brza egipatska lopta radila nam je puno problema. Zato smo mijenjali obranu. U 5-1 naprijed je stao kapetan Domagoj Duvnjak.

Nažalost, ništa nije pomoglo. Egipat je u 19. minuti već imao šest pogodaka prednosti (5:11). Tračak nade pojavio se kada smo uspjeli povezati dva pogotka za redom i doći na 8:12 i pri tome imali kontru. Ali nisu je naši dečki iskoristili i Egipat je uzvratio te ponovno pobjegao na pet razlike (8:13).

Na kraju smo imali napad da stignemo na minus tri na poluvremenu, ali ni to nije prošlo i Egipat je na predahu imao četiri velika pogotka prednosti (12:16). Njihova realizacija bila je na 76, a naša 63 posto. Naši su vratari imali jednu obranu u prvih 30 minuta, Karim Hedawy pet.

Prvi napad u nastavku smo realizirali pa imali priliku i drugi s igračem više, ali se opet ispriječio egipatski vratar i nije dopustio da prepolovimo zaostatak. Uz sve to, nervoza je polako počela činiti svoje, a Egipat je suviše iskusna ekipa da to ne bi kaznila. Tako su u 38. minuti ponovno bili na velikih šest razlike (14:20).

Rotirao je izbornik praktički sve što je mogao, ali pravu šestorku za tešku bitku protiv Egipta koji je imao isti ritam od početka susreta nije uspio pronaći. Njihova igra jedan na jedan, dva na dva bila je toliko dobra da joj naši rukometaši nikako nisu uspijevali naći lijek. Kada su na ulasku u posljednjih deset minuta otišli na 8 razlike, sve je bilo jasno.

U okušaju da se izgubi sa što manjom razlikom zaigrao je izbornik sedam na šest u posljednjih šest minuta. Ni to nije pomoglo. Egipat je na kraju slavio 22:31 i stavio Hrvatsku pred vrlo tešku zadaću u nastavku natjecanja.

S 5 pogodaka najefikasniji u našim redovima Marin Šipić. Po 4 su dali Igor Karačić, Ivan Martinović i Filip Glavaš. Kod Egipta sjajan Mohsen Mahmoud sa 7 pogodaka iz 7 pokušaja.

Poslušajte izjave izbornika Horvata te Karačića i Šipića: