RUKOMET: Francuska je bila prejaka, Hrvatice u nedjelju igraju za broncu

Foto: Jozo Cabraja / kolektiff

Hrvatska ženska seniorska reprezentacija poražena je u polufinalu 14. Europskog prvenstva od Francuske 30:19 (15:5), i u nedjelju će u borbu za brončanu medalju. Hrvatska nije bila ni blizu svojih ranijih izdanja. Francuska je bila bolja u svim segmentima igre i njezinoj pobjedi nema prigovora.

HRVATSKA: Bešen  0/5, Pijević  7/32, P. Posavec -/-, Krsnik 3/4, S. Posavec -/-, Mičijević  2/5, Milosavljević 2/6, L. Kalaus 1/6, D. Kalaus  -/-, Ježić 3/3, Japundža 0/1, Šimara 2/4, Debelić 2/2, Mamić  0/2, Vidak 1/1, Blažević 3/6   Izbornik: Nenad Šoštarić  

FRANCUSKA: Leynaud 3/8, Darleux 8/22, Nockandy 2/5, Coatanea 0/1, Valentini 2/4, Zaadi Deuna 4/7, Kouyate 1/4, Niakate  4/5, Dembele-Pavlović 3/3, Sercien Ugolin  2/2, Flippes 2/2, Kanor  0/1, Edwige -/-, Foppa  2/2, Nze Minko 4/5, Lacrabere 4/6
Izbornik: Olivier Krumbholz

Za razliku od svih susreta na ovom Europskom prvenstvu, Hrvatska je protiv Francuske ušla uplašeno, u grču i bez jasne ideje što i kako odigrati na agresivnu obranu suparnika. Onoga trenutka kada je francuski izbornik Olivier Krumbholz izolirao našeg prvog strijelca Ćamilu Mičijević, naš napad se našao u problemima.

Nakon što je naša reprezentacija povela 3:2, Francuska je odgovorila silovito serijom od devet pogodaka za redom i Hrvatsku praktički ostavila bez nade. Pri tome je u jednom trenutku bila više od deset minuta bez pogotka, pa zatim osam, a tako se nije moglo parirati Francuskinjama. Uz sve to, naša je reprezentacija imala deset izgubljenih lopti u prvih 30. minuta, a to je iskusna francuska ekipa sjajno koristila i polukontrama i kontrama lako kažnjavala.

Pri tome je Hrvatska imala samo 25 posto realizacije u prvom dijelu. Ni obrana Hrvatske nije bila, kao do sada na ovom prvenstvu. Uostalom, podatak da je primila 15 pogodaka, najbolje svjedoči o tome. U šest susreta do polufinala toliko im je dala samo Norveška.

Hrvatska je dobro započela drugo poluvrijeme. U nepunih sedam minuta napravila je niz od 4:1, i spustila francusku prednost na minus sedam. To je natjeralo francuskog izbornika da pozove minutu predaha i upozori svoje rukometašice da nema opuštanja. Od toga trenutka Francuska je ponovno na svojoj najvišoj razini i već sredinom drugoga dijela imala je plus deset. Silno se trudila Hrvatska, izbornik Nenad Šoštarić je rotirao koliko je mogao, ali pravog rješenja ni u obrani ni u napadu nije bilo. Kako se kraj susreta približavao tako je rastao broj naših pogrešaka i zaustavio se na broju 18. Po tri pogotka za Hrvatsku dale su Dora Krsnik, Katarina Ježić i Valentina Blažević. Čak 11 igračica Francuske našlo se među strijelcima. Najefikasnije su bile Grace Zaadi Deune, Estelle Nze Minko i Alexandra Lacrabere. 

EHF EURO 2020: POLUFINALE
HRVATSKA – FRANCUSKA 19:30