Roditelji odgojitelji zasad odustali od šatora, ali traže ocjenu zakonitosti odluke Grada Zagreba

Foto: Screenshot HRT

Roditelji odgojitelji, organizirani u različite udruge ili samostalno, sljedećeg će tjedna Visokom upravnom sudu podnijeti zahtjeve za ocjenu zakonitosti odluke Grada Zagreba kojom su im ukinuta i znatno ograničena sadašnja prava, javlja HRT.

Njih gotovo šest tisuća brine se za više od 21 tisuću djece. Kako bi im, jednokratnom pomoći, pomogao nakon ukidanja te sada sporne demografske mjere Grad će pokušati provesti upitnik o njihovu socijalnom i radnom statusu.

Nekada zajedno na prosvjedima ispred zgrade gradske uprave, danas svatko u svojoj udruzi. Građanska inicijativa “Djeca su budućnost” raskolila se, a organizatorica njihovih prosvjeda osnovala je udrugu “Hrvatska mati”.

“Ne bih rekla da je to raskol, samo idemo sada svatko svojim putem, borimo se za isti cilj tako da mi dalje surađujemo, a što se tiče prosvjeda oni će biti ako će biti potrebno”, rekla je Ljiljana Dragić, predsjednica Udruge “Hrvatska mati”.

“Ljiljana Dragić je osnivačica te udruge i imaju je pravo osnovati što je i napravila. Pretpostavljamo da su ciljevi isti, obrana stečenog prava svih korisnika ove mjere, ali možda ima drugačiji put, pa za taj dio možete nju pitati”, kaže Ana Marija Berbić Lacko, Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO).

Cilj im je isti, idu u pravnu bitku pred Visokim upravnim sudom, ali svaka udruga sa svojom tužbom. Najavljivanih šatora ispred sjedišta gradske uprave, zasad neće biti.

Kako neslužbeno doznajemo 18. siječnja u Gradsku upravu na sastanak su pozvani svi predstavnici udruga roditelj odgojitelj, međutim neće svi biti prisutni na sastanku jedna od tema je i socioekonomski upitnik i provedba među korisnicima mjere.

“Taj sastanak nismo prihvatili iz prostog razloga jer smo vidjeli koja je tema, oni su kreirali upitnik i žele ga distribuirati prema korisnicima, i za taj čin su htjeli iskoristiti udrugu, naglašava Ana Marija Berbić Lacko, Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO).

“Gledajte, iz iskustva koja imamo s njima nemamo baš neka prevelika očekivanja, ali evo idemo saslušati, i ne želimo nikakva vrata zatvoriti”, kazala je Ljiljana Dragić.

Na još jedna zatvorena vrata upozoravaju iz udruge “U ime obitelji”, koja podupire borbu roditelja odgojitelja. Riječ je o Ministarstvu uprave, koje je zahtjev za nadzor odluke Grada Zagreba prebacilo na Ured za demografiju.

“Što važnije ministar Malenica i ministarstvo uprave u ovom trenutku rade? Zbog čega nemaju vremena pozabaviti se protuzakonitom odlukom i kroz zakonit i obvezujuć nadzor u gradu Zagrebu zaštititi 21 tisuću djece”, pitala je Željka Markić, izvršna direktorica Udruge “U ime obitelji”.

Majke odgojiteljice pak poručuju da njihova prava još vrijede te da zato ne žele tražiti posao.

“Da im se ne bi dogodilo da nađu posao i onda će im netko reći da su prekršili uvjete po staroj odluci i s tim gube pravo na status roditelja odgajatelja”, rekla je Dunja Jeleč, Građanska inicijativa “U djeci je budućnost”.

Svoju pravnu bitku započet će u ponedjeljak pred Visokim upravnim sudom.

Na koncu se oglasilo i Ministarstvo pravosuđa i uprave koje je, reagirajući na nezadovoljstvo udruge U ime obitelji, poručilo da su to pitanje proslijedili nadležnim tijelima.

“Ministarstvo pravosuđa i uprave, proslijedilo je predstavku udruge ‘U ime obitelji’ na postupanje nadležnim tijelima – Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade te Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u čijem su djelokrugu natalitetna politika, odnosno pitanja vezana uz obitelj”, stoji u priopćenju.