Rođeni nakon ’71. u mirovinu će tek nakon 67. godine života

Rođeni nakon 1971. godine u punu će starosnu mirovinu tek sa 67 godina, uz uvjet da imaju 15 godina staža. U prijevremenu će pak moći sa 62 godine i 35 godina staža. Rođene nakon 1966. do 1971. godine „dohvatit“ će prijelazno razdoblje od 2031. – 2037. u kojem će se granica povećavati za tri mjeseca godišnje. Ženama se i sada postupno povećava radna dob na 65 godina života. Time se Hrvatska priključuje brojnim članicama EU koje su već donijele odluku o produljenju radnog vijeka do 66. ili 67. godine života, što je jedna od dvadesetak promjena u jučer prihvaćenom Zakonu o mirovinskom osiguranju, prenosi Večernji list.

mirovina

Predlagač zakona tvrdi da će promjenama mirovinski sustav dogodine uštedjeti 85 milijuna, a 2015. godine 150 milijuna kuna, što je ipak kap u moru u odnosu na 37 milijardi kuna, koliki je godišnji budžet za mirovine. Ne postoji procjena financijskog učinka zakona na dulji rok, pa ni utjecaj duljeg radnog vijeka na troškove za mirovine. Danijel Nestić, stručnjak za mirovinski sustav, ističe da će značajan broj građana biti na dobitku unatoč povećanju radnog vijeka i dojmu da se promjene provode pod pritiskom štednje.

Na najvećem će dobitku biti 8000 radnika koji već imaju 60 godina života i 41 godinu staža jer će moći u prijevremenu mirovinu bez trajnog umanjenja mirovinskih primanja. Pretpostavlja se da većina onih koji su se zaposlili u ranim dvadesetim godinama života ili čak i ranije radi u javnom sektoru pa će ih Vlada bez većih otpora gurnuti u mirovinu i tako srezati zaposlenost u javnom sektoru. No, lakše će do mirovine i radnici iz gospodarstva koji ostanu bez posla nakon stečaja tvrtke. Nakon dvije godine boravka na burzi, država će i njima omogućiti odlazak u prijevremenu mirovinu bez penalizacije budu li imali dovoljno godina života.

Treći važan segment u najnovijoj zakonskoj promjeni vezan je uz osiguranike drugog stupa jer će se i njihova osnovna mirovina određivati po povoljnijoj formuli, a promjenu tog zakona trebala bi uskoro pratiti i izmjena zakona o dodatku na mirovine, kojim se 4 do 27 posto dodatka na mirovinu priznaje i osiguranicima drugog stupa.

Zakonom se omogućuje i ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti i privremenu invalidsku mirovinu. Država će i nadalje stimulirati rad nakon 65. odnosno 67. godine, a prvi put dosada omogućuje se i korištenje starosne mirovine u punom iznosu uz mogućnost rada do polovice radnog vremena. Zakon se mijenja u redovitoj proceduri, što znači da će proći dvije saborske rasprave u prvom i drugom čitanju, a njegova primjena očekuje se od 1. siječnja 2014.