PREDVIĐANJA STRUČNJAKA: Oni koji su jučer vozili Opel Corsu i slične automobile, sutra će ići autobusom!

Država opet dijeli poticaje za kupnju električnih automobila, i to do 80.000 kuna
Foto: Pixabay

Jens Andersen od 1990. godine je radio za Volkswagen te čak napisao svoju doktorsku tezu o električnim automobilima u usporedbi vozilima s motorima s unutarnjim sagorijevanjem dok je unutar Volkswagena radio na više pozicija, ali je uvijek bio povezan sa strategijom i pozadinskim planiranjem.

Od 2018. radi kao izvršni konzultant i savjetnik odbora za tvrtku Strategy Expert Groupa, istaknuto je u njegovom intervjuu za Business Insider. Dakle, to su njegove refrence.

U intervjuu Business Insideru Andersen je istaknuo da tehnologijom i učinkovitošću kod električnih automobila Tesla jasno dominira, dok Toyota isto to čini s hibridima, piše Revija HAK.

Nijedan europski proizvođač tehnološki se ne može približiti Toyoti ili Tesli, barem ako se držimo onoga što svaki danas proizvodi i plasira. Ipak, za Andersena, Tesla prestaje biti referenca i on vjeruje da je prednost koju je američki proizvođač ima nad ostalima blizu nestanka. Prema Nijemcu, tvrtka Elona Muska u budućnosti bi se čak mogla smatrati mogućom metom koju će Volkswagen apsorbirati:

“Dugoročno, Tesla je, po mom mišljenju, kandidat za kupnju. Čak ni povećanje prodaje brojke zbog trenutnih popusta na cijene će promijeniti ovu situaciju. Lovac je odavno postao lovina.”

Prema Andersenu, neće biti problema u premium segmentu, gdje će marke poput Audija, BMW-a, Mercedesa ili Porschea imati konkurentnu električnu tehnologiju koja se može ponuditi u zamjenu za premium trošak nabave. Međutim, u nižem segmentu tržišta, ne može biti evolucije ako se prodaja ne poveća.

“Čini se da u Njemačkoj ljudi koji su do sada birali osnovna vozila više naginju pretplati, dijeljenju automobila i javnom prijevozu. Dakle, oni koji su jučer vozili Opel Corsu (i slične male automobile op. a.), sutra će ići autobusom”, rekao je Andersen.

Možda nikada nećemo vidjeti istinski konkurentne električne automobile za manje od 20.000 eura, ali samo će vrijeme pokazati je li Andersenovo gledište ispravno, zaključuje piše Revija HAK. .