RIBIČIJA NA JARUNU: Znate li da u “Zagrebačkom moru” živi čak 29 vrsta riba?

Ribičija na Jarunu
Foto: Press

Jezero Jarun je, između ostalog, ribolovno područje koje pripada ribolovnoj zoni rijeke Save. Riblji fond jezera čini oko 29 vrsta riba, što zavičajnih što stranih.

Najviše je vrsta iz porodice šaranki (Cyprinidae). Neke od zavičajnih vrsta su: šaran, deverika, uklija, mrena, linjak, bodorka, štuka, som, manjić. Od stranih invazivnih vrsta, u jezeru Jarun udomaćile su se babuška, sunčanica i crni somić.

U određeno doba godine, tj. u proljeće i ujesen, kad nastupe povoljni uvjeti i usklade se temperature jezera i ribogojilišta, u jezero Jarun unose se vrste riba, u količini i masi koja je odobrena Ribolovno gospodarskom osnovom i Godišnjim planom poribljavanja. Te vrste su: amur, bijeli glavaš, sivi glavaš, smuđ, pastrvski grgeč.

Kako na svakom ribolovnom području, tako i na Jarunu postoji zakonska odredba o dopuštenom dnevnom ulovu ribe po ribiču, određeno vrijeme lovostaja za pojedine vrste riba, vrijeme od kada do kada se smije loviti, mjesta na kojima se smije, odnosno na kojima se nipošto ne smije loviti riba. Postoji zabrana ribolova u zoni plaža nakon 10,00 sati od 01.05. do 01.10. – razdoblje koje pokriva i sezonu kupanja (01.06. do 15.09.).

Korisnici se na jezeru mogu baviti sportsko-rekreativnim ribolovom tijekom cijele godine uz uvjet poštivanja lovostaja na određene vrste:
Šaran 01.04. – 31.05.
Štuka 01.02. – 31.03.
Som 16.04. – 15.06.
Smuđ 01.03. – 31.05.

Svi zaljubljenici u ribolov koji imaju običaj opuštati se uz ribičiju na zagrebačkom jezeru Jarun mogu kupiti svoje godišnje, dječje i dnevne ribolovne dozvole u zgradi Biro regate smještene na Otoku Univerzijade u RSC Jarun.