REZULTAT ZA POVIJEST: Fenomenalne hrvatske rukometašice osvojile europsku broncu!

Foto: Jozo Cabraja / kolektiff

Hrvatska ženska seniorska reprezentacija zaokružila je svoj nastup u Danskoj na Europskom prvenstvu 2020. godine na briljantan način!

U susretu za broncu, Hrvatska je pobijedila favoriziranu ekipu Danske 25:19 (11:11), na način koji jednoga dana mora naći svoje mjesto u rukometnim knjigama. Zato ćemo 20. prosinac 2020. godine upisati zlatnim slovima u povijest hrvatskog rukometa.

HRVATSKA: Bešen -/-, Pijević 15/34, P.Posavec 2/2, Krsnik 2/3, S. Posavec 5/7, Mičijević 3/6, Milosavljevoć 1/3, L. Kalaus 0/7, D. Kalaus.-/-, Ježić 5/5, Japundža -/-, Šimara 1/3, Debelić 4/5, Mamić 2/3, Vidak -/-, Blažević 0/4, izbornik: Nenad Šoštarić

DANSKA: Toft 3/20, Reinhardt 8/16, Pedersen 3/4, A. M. Hansen 4/7, M. Hansen -/-, Heindahl 1/1, Haugstred 0/4, Tranborg 4/7, Lund 0/1, A. Hansen -/-, Jorgensen 1/3, Bidstrup 2/3, Jensen 0/3, Burgaard 1/4, Hojlund 2/6, Iversen 1/1, izbornik: Jesper Jensen

Otvaranje iz snova imala je Hrvatska u utakmici za broncu. Nakon tri minute vodila je 3:0, i Dansku natjerala u veliku nervozu.

Domaćin je tako svoj prvi pogodak postigao nakon 6 minuta i 22 sekunde igre. Ali kada su postigle prvi kao da su se sasvim opustile i slijedila je velika serija od 1:7, pa se Hrvatska u 19. minuti našla u zaostatku od tri pogotka. Pri tome su naše rukometašice propustile realizirati dva sedmerca.

Spašavala nas je kao i mnogo puta na ovom prvenstvu sjajna Tea Pijević koja je u prvih 30. minuta imala sedam obrana.  Nakon krize od desetak minuta bez pogotka Hrvatska se vratila starim navikama, čvrsta obrana i sigurna realizacija pa je  pet minuta do predaha povela 8:7. Bila je to serija od 4:0.

Odgovorila je i Danska, pa se igralo pogodak za pogodak, do konačnih 11:11 na poluvremenu.

Nastavak je bio savršen. Obrana koju je Hrvatska odigrala u tih 30. minuta vjerojatno je nešto najbolje što su naše rukometašice odigrale ikada.

Nakon samo dvije minute Hrvatska je otišla na plus dva. I držala to desetak minuta. Onda je Danska sve to stigla, izjednačila na 17:17. Ali Hrvatska nije posustala.

Sjajno vođena Stelom Posavec koja nije samo razigravala, već i zabijala Hrvatska je dovela Dansku u situaciju da nije postigla pogodak gotovo dvadeset minuta. Od 18:18, Hrvatska je odjurila na pomalo nevjerojatnih 25:18. To treba znati i moći u osmoj utakmici turnira u samo dva tjedna.

Kada je negdje slučajno zapelo ili nam netko od Dankinja pobjegao na udarac, tu je opet bila nevjerojatna Tea Pijević.

Danska je u drugom dijelu postigla samo osam pogodaka, i veliko je pitanje je li se to još nekada dogodilo u borbi za medalju.

Uz briljantnu Katarinu Ježić koja je izabrana za igračicu susreta i realizaciju pet od pe , pet pogodaka postigla je i Stela Posavec. Četiri je dala Ana Debelić. Tea Pijević se zaustavila na 15 obrana.  Kod Dankinja najefikasnija Anna Mette Hansen i Mette Tranborg sa po četiri pogotka.