REKORDER JE IMAO 2,14 PROMILA: U vikend akciji zagrebačka policija ulovila 46 pijanih vozača!

Policija - alkotest
Foto: MUP

U vrijeme provođenja akcije pojačane kontrole prometa koja je provedena proteklog vikenda utvrđena su ukupno 563 prometna prekršaja, piopćila je Policijska uprava zagrebačka.

Od toga je 46 prekršaja vozača s alkoholom, 282 prekršaja nepropisne brzine, 39 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 22 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, dva prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava i 172 ostala prekršaja.

U dane vikenda, od 6. do 8. rujna 2019. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedene su preventivno represivne akcije “Alkohol i droge u cestovnom prometu” i “Brzina” s ciljem suzbijanja činjenja najtežih prometnih prekršaja, kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenje dopuštene brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica koji su imali 2,14 odnosno 0,84 promila aklkohola u krvi.

U nedjelju, 8. rujna oko 2:10 sati u Ivanić-Gradu u Savskoj ulici, 48-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka te nije koristio sigurnosni pojas. Alkotestiranjem mu je utvrđena koncentracija alkohola od 2,14 g/kg te je isključen iz prometa.

U subotu, 7. rujna oko 0:10 sati, 21-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom čakovečkih registarskih oznaka, a kretala se kroz mjesto Sveti Ivan Zelina, Zagrebačkom ulicom u smjeru Varaždina. Zaustavljena je kod kućnog broja 64 te joj je utvrđena koncentracija od 0,84/kg alkohola u organizmu. Vozačica je isključena iz prometa te joj je oduzeta vozačka dozvola.

Prilikom provođenja akcije, četiri osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a jedna osoba je uhićena i privedena na prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Tijekom provedbe akcije evidentirana je jedna osoba koja je odbila preliminarno testiranje na uređaju za droge. Od 62 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod 9 vozača (19,6%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 7 mladih vozača (15,2%) kojima je izmjerena koncentaracija alkohola u nadzoru prometa.