RANORANILAC: U pet ujutro policija u Dubravi zatekla vozača s 2,12 promila

RANORANILAC: U pet ujutro policija u Dubravi zatekla vozača s 2,12 promila
Foto: MUP

U noćnim satima u dane vikenda, od 20. do 22. rujna 2019. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija “Alkohol, droga i brzina”.

Tijekom provođenja akcije utvrđeno je ukupno 705 prometnih prekršaja, od čega je 55 prekršaja vozača s alkoholom, 324 prekršaja nepropisne brzine, 73 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 59 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, šest prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, četiri prekršaja upravljanja pod zabranom, šest prekršaja upravljanja vozilom koje je neregistrirano ili tehnički neispravno i 178 ostalih prekršaja, priopćila je Policijska uprava zagrebačka.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u nedjelju u ranim jutarnjim satima. Naime, oko 5 sati ujutro 50-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se prilaznim kolnikom Ulice Milovana Gavazzija u smjeru sjevera.

Ispred kućnog broja 23 sudjelovao je u prometnoj nesreći, a obavljenim nadzorom izmjerena mu je koncentracija od 2,12 g/kg alkohola u krvi, radi čega je isključen iz prometa.

Prilikom provođenja akcije, deset osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a sedam osoba je uhićeno i privedeno na prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Od 56 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja (jedan vozač je odbio alkotestiranje), kod 15 vozača (26,8%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 12 mladih vozača (21,4%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Tijekom provođenja akcije četiri osobe su odbile preliminarno testiranje na drogu.

Ovakve policijske akcija provode s ciljem suzbijanja najtežih prometnih prekršaja, kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola i droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.