Rajko Ostojić predstavio je projekt javne gradske željeznice

Kandidat za gradonačelnika Zagreba, Rajko Ostojić predstavio je projekt javne gradske željeznice, koja će ubuduće činiti kralježnicu javnog gradskog prijevoza, a koja je kao gradski resurs do sada bila marginalizirana i neprepoznata.

Koncept integriranja željeznice u gradski prijevoz bazira se na željezničkoj infrastrukturi koja već postoji i u koju nije potrebno ulagati nezamislivo velika sredstva da zaživi i unaprijedi stanje u prometu Zagreba.

– Ova pokazna vožnja budućeg gradskog vlaka dokazuje da za veliki pomak u poboljšanju prometa, krvotoka grada, ne treba puno novca i preskupi javni projekti, već je važno imati viziju, dobru ideju i imati sluha za potrebe građana. Sve to je izostalo i zbog toga nam je godinama pred nosom propadala infrastruktura koju gradonačelnik nije znao staviti u funkciju, kazao je Ostojić putnicima pokazne vožnje budućeg gradskog vlaka.

Željeznica predstavlja najbrži i najučinkovitiji oblik javnog prijevoza. Ona može rasteretiti promet u centru grada, smanjiti zagađenje te povisiti učinkovitost drugih oblika javnog prijevoza. Poseban potencijal leži u integraciji željeznice u sustav javnog gradskog prijevoza.

– Kada u blizini željezničkih stajališta sagradimo velika parkirališta, a cijenu željezničke karte napravimo konkurentnom parkiranju u centru grada, potaknut ćemo vozače da automobile besplatno parkiraju na obodu željezničkog prstena i da se željeznicom jeftino dovezu u centar grada ili do svog ureda. Ako pak moraju ići negdje dalje od željeznice na izlasku iz vlaka će ih čekati tramvaj koji će ih za cijenu već kupljene željezničke karte prevesti dalje, pojasnio je Ostojić kako će integrirati željeznicu u gradski promet

Projekt gradske željeznice u prvoj fazi predviđa gradnju novih postaja kod Heinzelove ulice, kod okretišta Borongaj, u Ravnicama, u Kozari Boku, Bogdanima, i Trnskom, kod Savskog mosta, te kod Vukovarske ulice. Osim novih postaja koristit će se postojeća stajališta Trnava, Čulinec, Resnik, Žitnjak i Ranžirni kolodvor.

Naravno, projekt integracije željeznice u promet odnosi se i na postojeću liniju prigradskog vlaka od Zaprešića do Dugog Sela.